Μουσικά Άρθρα

«Η Συναυλία ως μέσον επικοινωνίας»

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλογεράκη

Email: mariaelenhk@gmail.com

Η συναυλία είναι για πολλούς μια όμορφη διαδικασία γεμάτη εμπειρίες αλλά και άγχος. Κάθε μαθητής καλείται να παρουσιάσει τη δουλειά του, η οποία πολλές φορές είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας, στο κοινό, νιώθοντας ανάμεικτα συναισθήματα, μεταξύ άλλων και του φόβου. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα άλλο από μια στιγμή επικοινωνίας με το κοινό. Μια ευκαιρία που δίνεται στους ακροατές ώστε να ταξιδέψουν μέσα από τους ήχους και τις μελωδίες, συναντώντας τα συναισθήματα του κάθε παιδιού. Είναι η μία και μοναδική στιγμή, κατά την οποία ο κάθε μαθητής κερδίζει το προσωπικό του σύστημα και υπερβαίνει τον εαυτό του. Συνεχίζει όμως από εκείνο το σημείο πιο δυνατός και πιο θαρραλέος.

Πριν από τη διαδικασία της έκθεσης προηγούνται πολλές φάσεις για τους μαθητές, στις οποίες χάνουν το κουράγιο τους, την πίστη τους, θεωρώντας ότι δε θα τα καταφέρουν. Καθένας πολεμάει τους φόβους του με τα δικά του όπλα, φτάνοντας σε ένα σημείο απόλυτης μοναξιάς και επικοινωνίας με τον εαυτό του. Ακριβώς σε αυτό το σημείο μπορούμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας και εκείνος να μας ακούσει. Να του δώσουμε τη δύναμη που χρειάζεται και εκείνος να γίνεται κάθε φορά καλύτερος.

Κοιτάζοντας μέσα στα μάτια των παιδιών σας θα συναντήσετε τη δύναμη που αποκτούν από αυτή τη διαδικασία. Μια διαδικασία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον σε κάθε στιγμή άγχους ή πίεσης και να καταφέρουν να τη διαχειριστούν πιο εύκολα. Το αποτέλεσμα μιας συναυλίας δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται….είναι και όσα θα φανούν. Και αυτή η διαμόρφωση του χαρακτήρα μας είναι και η ουσιαστική δύναμη της μουσικής.

Related posts

«Μουσική και συναισθηματική αγωγή» Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

Η Σεβαστή – Ειρήνη Έλληνα στα Μουσικά Άρθρα

4press

«Τι Τι Τα: Οι Μαγικές Νότες του Δάσους»

4press