Μουσικά Άρθρα

Η Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου στα μουσικά άρθρα

Επιμέλεια Μαριλένα Καλογεράκη

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

«Η μουσική από την αρχή της ανθρώπινης ζωής»

Στο σημερινό μας μουσικό άρθρο θα δούμε και από την πλευρά της επιστήμης ότι η μουσική μας συντροφεύει ακόμα και πριν τη γέννησή μας και μας χαρίζει τα πολύτιμα οφέλη της. Η χαρά μου σήμερα είναι διπλή καθώς στη μουσική μου αυτή διαδρομή πορεύομαι μαζί με μια σπουδαία και γενναία καλεσμένη, η οποία διαθέτει μια τόσο μεγάλη αγκαλιά ώστε να χωράει όλα αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα μιας γυναίκας που φέρνει στον κόσμο το παιδί της. Ο σεβασμός, η υπομονή και η στήριξη που δείχνει σε κάθε γυναίκα μετατρέπει το επάγγελμά της σε λειτούργημα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τη μαία κυρία Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου.

Πώς ανακάλυψες πως θέλεις να γίνεις μαία, έχοντας τόσο ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην πιο ευτυχισμένη στιγμή ενός ζευγαριού;

Από πολύ μικρή είχα την τάση να φροντίζω οτιδήποτε ένιωθα ότι χρειάζεται στήριξη, εμψύχωση και βοήθεια, είτε αυτό ήταν ένας άνθρωπος είτε ένα ζωάκι. Αργότερα, η απόφασή μου να γίνω μαία ήταν μονόδρομος. Θα επέλεγα ένα επάγγελμα που ουσιαστικά δεν είναι επάγγελμα. Διότι όταν καλείσαι να φροντίζεις για το «καλώς έχει» δύο ψυχών δεν πρόκειται μόνο για επάγγελμα αλλά για λειτούργημα, το οποίο δε μπορεί να σε κρατήσει στο σπίτι ή να σου επιτρέψει να κουραστείς, τουλάχιστον όχι τη στιγμή του τοκετού (βλέπε burn out). Επιθυμούσα να γίνω η μαία που θα φροντίζει αρχικά τη γυναίκα στην πιο ιερή στιγμή της ζωής της, που δεν είναι άλλη από τη μετάβασή της στη μητρότητα. Χρέος μου είναι επίσης να φροντίσω το μωρό που γεννιέται, σεβόμενη τους φυσικούς ρυθμούς της γέννησής του, ώστε ο ερχομός του στον κόσμο να περιβάλλεται από μια ήπια και χωρίς τραύματα εμπειρία για την ευάλωτη ύπαρξή του.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σημασία της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού; Με ποιον τρόπο εσύ τη χρησιμοποιείς στη δουλειά σου;

Γνωρίζοντας τις επιδράσεις της μουσικής στη διανοητική, την ψυχική και τη βιολογική υγεία της γυναίκας και του εμβρύου, η εφαρμογή της, σύμφωνα με τη γνώμη μου, θεωρείται απαραίτητη. Η επαφή του ανθρώπου με το ρυθμό είναι προγεννητική. Το έμβρυο είναι σε θέση να διακρίνει διάφορους ήχους από την παλμική κίνηση, με το πιο συχνό ερέθισμα που δέχεται να είναι ο ρυθμός των 75 χτύπων περίπου ανά λεπτό, δηλαδή ο ρυθμός της καρδιάς της μητέρας του. Αυτός ο ρυθμός επιδρά ηρεμηστικά στο έμβρυο αλλά και στο νεογνό. Σύμφωνα με έρευνα του Mothers Hospital του Λονδίνου, τα νεογνά είναι πιο ήρεμα όταν ακούνε τη μουσική του Motzart και του Vivaldi. Επίσης, σύμφωνα με τον M.Odent, είναι σημαντικό για όλες τις γυναίκες να τραγουδούν στα μωρά τους πριν αλλά και μετά τη γέννησή τους. Δυστυχώς όμως η ιατρικοποίηση της γέννας έχει διαταράξει αυτή τη διαδικασία.

Στις συνεδρίες μου με τις μέλλουσες μαμάδες, αναφέρω πάντα τη θετική επίδραση του τραγουδιού στους μύες του διαφράγματος, που έχει ως συνέπεια την καλύτερη εισπνοή αλλά και την παρατεταμένη εκπνοή. Επιπλέον, η χορευτική μουσική σε συνδυασμό με τη ρυθμική κίνηση και την επαφή δέρμα με δέρμα – ιδιαίτερα με τον σύντροφο- ευνοεί την απαραίτητη για τον τοκετό παραγωγή ενδορφινών. Ιδιαίτερα λοιπόν την ώρα του τοκετού, δεν ξεχνάω να βάζω τη λίστα με τα τραγούδια που έχει επιλέξει το ζευγάρι από πριν, ώστε η έγκυος να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη, γαλήνια και έτοιμη να αφαιθεί στα κύματα. Συνήθως, στο πρώτο ήμισυ του πρώτου σταδίου του τοκετού το ζευγάρι έχει ανάγκη τη μουσική που δρα χαλαρωτικά, ενώ στο δεύτερο ήμισυ, η επίτοκος στρέφεται περισσότερο στον εσωτερικό της κόσμο.

Μπορεί η μουσική να βοηθήσει ένα βρέφος το οποίο έχει γεννηθεί πρόωρα και με ποιο τρόπο;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το έμβρυο αντιλαμβάνεται τόσο τους ρυθμικούς ήχους όσο και τις μελωδίες. Στις νεογνολογικές μονάδες, τα αναλγητικά και κατασταλτικά φάρμακα, αποτελούν τον κυριότερο τρόπο αντιμετώπισης του πόνου. Ωστόσο οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι επίσης σημαντικοί, εναλλακτικοί τρόποι μείωσης της δυσφορίας και του στρες ιδιαίτερα στα πρόωρα νεογνά. Επομένως, η μουσική αποτελεί μια μη φαρμακευτική αναλγητική μέθοδο. Σύμφωνα με μελέτες του αναισθησιολόγου Φρεντ Σβαρτς του νοσοκομείου Πιεντμοντ στην Ατλάντα των ΗΠΑ, τα νανουρίσματα από τη φωνή της μητέρας ή οι φυσικοί ήχοι που προσομοιάζουν  ήχους του εμβρυακού περιβάλλοντος, βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη της κεφαλής, συγκριτικά με τα νεογνά στα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι ήχοι. Στα πλαίσια της έρευνας τοποθετήθηκαν ειδικά ηχεία στις θερμοκοιτίδες, τα οποία μετέδιδαν σε 24ωρη βάση ειδικά επιλεγμένη μουσική και την επιμέλεια είχαν ειδικά εκπαιδευμένες μαίες. Η θετική επίδραση της μουσική δεν άργησε να παρατηρηθεί και έγινε αντικειμενικά εμφανής από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της ροής του αίματος αλλά και την ταχύτερη απόκτηση βάρους των γεογνών. Παρόλα αυτά, διευκρινίζουμε ότι η μουσικοθεραπεία είναι ένα μέσον το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με όλες τις άλλες επιστήμες και θεραπευτικές μεθόδους και σε καμία περίπτωση δεν τις αντικαθιστά. Η μουσική όμως δρα καταλυτικά και συντελεί στην ομαλότερη πορεία και εφαρμογή της γενικότερης θεραπευτικής αγωγής.

Σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης έρχεται η στιγμή για μια γυναίκα να γνωρίσει τη μαία της;

Το καλύτερο για μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα είναι να γνωρίσει τη μαία της από την αρχή της κύησης. Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στο γυναικείο σώμα και η πλειοψηφία των γυναικών θα έχουν μια κύηση χωρίς προβλήματα. Η μαία είναι εκπαιδευμένη για την παρακολούθηση μιας υγειούς εγκυμοσύνης. Είναι η αρμόδια επαγγελματίας υγείας και νομικά κατοχυρωμένη να παρακολουθεί μια κύηση χαμηλού κινδύνου και αν παρατηρήσει κάτι παθολογικό θα παραπέμψει τη μητέρα στο γιατρό. Ωστόσο, η υπερηχογραφική παρακολούθηση γίνεται στον μαιευτήρα ή υπερηχογραφιστή.

Μερικά από τα καθήκοντα της μαίας στην εγκυμοσύνη είναι:

  • Να διοργανώνει προγράμματα προετοιμασίας των γονέων και να προετοιμάζει πλήρως τον τοκετό. Επιπλέον, παρέχει συμβουλές σχετικά με την υγιεινή και τη διατροφή της μέλλουσας μητέρας.
  • Κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι παρούσα και οφείλει να παρακολουθεί το έμβρυο με τα κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα. Παράλληλα φροντίζει την επίτοκο και της παρέχει βοήθεια σε ό,τι χρειάζεται.
  • Να εκτελεί φυσιολογικό τοκετό και να κάνει περινεοτομή και συρραφή περινέου μέχρι 2ου βαθμού όταν κάτι τέτοιο απαιτείται και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να διενεργήσει τοκετό ισχιακής προβολής.
  • Να προάγει το μητρικό θηλασμό και να προσφέρει κατ´ οίκον υποστήριξη στις μητέρες μετά τον τοκετό.
  • Να είναι ο συνοδοιπόρος στο πιο όμορφο ταξίδι ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας. Φάρος στο σκοτάδι. Πάντα δίπλα στις μητέρες και τα μωρά τους.

Ποιο είναι το μήνυμά σου στις γυναίκες που περιμένουν το μωρό τους, στις ήδη μανούλες αλλά και σε όσες επιθυμούν να γίνουν μητέρες;

Θα ήθελα να συμβουλέψω τις εγκυούλες μας να έχουν εμπιστοσύνη στο σώμα τους και το μωρό τους. Να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και όμορφα την περίοδο της εγκυμοσύνης τους κάνοντας πράγματα που τις ευχαριστούν, έχοντας μια υγιεινή διατροφή και ήπια άσκηση στη ζωή τους και βέβαια χορό, μουσική και τραγούδι. Τέλος, να επιλέξουν τη μαιευτική ομάδα η οποία θα τις κάνει να νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Για τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσουν όσο μπορούν να κρατήσουν το άγχος τους σε χαμηλά επίπεδα, να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή φρούτα, δημητριακά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Επιπλέον, να εξετάσουν τα επίπεδα βιταμίνης D (οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν έως και 46% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες). Επιπλέον, η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και του καπνίσματος αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες μια εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που η δυσκολία επιμένει μη διαστάσετε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γυναικολόγο ή μαιευτήρα.

Όσο για τις νέες μανούλες, πραγματικά το ταξίδι της μητρότητας είναι μια μεγάλη έκπληξη. Τις συμβουλεύω να τρώνε και να ξεκουράζονται καλά όταν κοιμάται το μωράκι τους, να αναζητούν βοήθεια αν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θηλασμό ή για να αποδεσμευτούν από άγχη και φοβίες που μπορεί να έχουν.

«Σίγουρα υπάρχουν μέρες που αντικρύζεις τον θησαυρό της ζωής σου δακρύζοντας από συγκίνηση και η ψυχή σου πλημμυρίζει με χαρά και ευγνωμοσύνη. Όπως θα υπάρξουν και δύσκολες μέρες και κυρίως νύχτες που ίσως νιώσεις κούραση, ανεπάρκεια και θλίψη. Για όλες αυτές τις στιγμές είμαστε δίπλα σου να σε στηρίξουμε και να σου θυμίσουμε πως δεν είσαι μόνη.»

Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου

  • Στο www.vresmaia.gr μπορείτε να βρείτε τη μαία σας ανάλογα την περιοχή σας.

Τηλ. Επικοινωνίας:   6972911064

Facebook:  Your Midwife

Instagram:   cchristodoulopoulou

@yourmidwifepatra

Related posts

Γιατί είναι σημαντικό για γνωρίζει ένα παιδί το όνομά του;

4press

«Μουσική και συναισθηματική αγωγή» Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

H Μυρτώ Ρόμπολα στα Μουσικά άρθρα

4press