Μουσικά Άρθρα

H Μυρτώ Ρόμπολα στα Μουσικά άρθρα

«Η Μουσική μέσα από τη διαφορετικότητα»

Επιμέλεια Μαριλένα Καλογεράκη

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Η μουσική εκτός των άλλων μας διδάσκει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όσο περισσότερα και διαφορετικά όργανα έχει μια ορχήςτρα, τόσο πιο εντυπωσιακή μελωδία δημιουργείται. Στο σημερινό μας άρθρο θα συναντήσουμε έναν πολύ αξιαγάπητο άνθρωπο με μεγάλη δύναμη ψυχής, που μας εισάγει στον κόσμο της διαφορετικότητας, τον οποίο γνωρίζει καλά μέσα από το επάγγελμα που ασκεί. Ας γνωρίσουμε την κυρία Μυρτώ Ρόμπολα.

Ασχολείσαι με μια δουλειά η οποία είναι περισσότερο λειτούργημα παρά επάγγελμα και χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση. Ποια είναι τα συναισθήματά σου κάθε φορά που πηγαίνεις στη Μέριμνα;

Ξεκίνησε ίσως σαν επάγγελμα. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι μόνο αυτό δεν είναι ή τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι. Δεν μου αρέσουν οι ετικέτες, θα πω μόνο ότι βάζω την ψυχή μου σε αυτό. Όσον αφορά στα συναισθήματα, θα πω ότι κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα που χρειάζεται δυνάμεις, καλή διάθεση, προσπάθεια, μάτια ανοιχτά και κυρίως ανοιχτή καρδιά. Χρειάζεται να είσαι πάντα παρών και παρούσα να αφουγκραζεσαι νέες αναγκες, να αξιοποιείς νέες δυνατότητες, να ανοίγεις νέους ορίζοντες.

Με ποιους τρόπους χρησιμοποιείς τη μουσική στους μαθητές σου και ποιες είναι οι αντιδράσεις τους;

Η μουσική ανήκει στις τεχνικές χαλάρωσης.  Η ημέρα μας αρχίζει με δημιουργική απασχόληση και κανόνες αυτόνομης διαβίωσης.  Χρησιμοποιούμε την μουσική στο τέλος της μέρας είτε στην αίθουσά μας είτε στα μαθήματα μουσικοθεραπείας που παρέχονται από το κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και είναι πολλές οι φορές που νοιώθω συγκίνηση και έκπληξη από τις αντιδράσεις των παιδιών.

Ποια θέση έχει η μουσική στη δική σου ζωή και καθημερινότητα;

Η μουσική είναι πάντα παρούσα στην ζωή μου, όπως και στην ζωή όλων μαας φαντάζομαι… Εϊναι το αλάτι της γης, έτσι δεν λένε; Το είδος μουσικής που ακούω εξαρτάται από την διάθεσή μου και την στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η μουσική και  το τραγούδι γιατρεύουν.

Ποιος είναι ο στόχος σου, τι θα ήθελες να δεις αλλά και τι εύχεσαι για το μέλλον σε όσα παιδιά συναναστρέφεσαι καθημερινά;

Στόχος μου είναι  να μπορώ να δουλεύω πάντα με όρεξη και αγάπη. Να μην αφήσω τις δυσκολίες και τον χρόνο να με καταβάλουν.. Στόχος μου ειναι να είμαι πάντα εφευρετική, να μπορώ να ανιχνεύω νέες δυνατότητες των παιδιών, να εξελίσσομαι και εγώ και να συντελώ με τον τρόπο μου στην εξέλιξη των ωφελουμένων και την υποστήριξη  των οικογενειών τους. Ξέρω ότι η μεγάλη έγνοια των γονιών είναι το τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί έχουν φύγει και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση και η περαιτέρω δημιουργία των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το μόνο που εύχομαι για τα παιδιά μας είναι να είναι υγιή να μπορούν να ενταχθούν κοινωνικά και κυρίως η κοινωνία μας να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να αποδεχθεί ισότιμα τα διαφορετικά μέλη της, όποια κι αν είναι η διαφορετικότητά τους .

Related posts

4 + 1 τρόποι για να εντάξετε την κλασική μουσική στη ζωή των παιδιών σας

4press

Η κλασική μουσική είναι τρόπος ζωής (Μέρος Ά) – Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

«Ο Ρόλος της μουσικής στα ΑΜΕΑ» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press