Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής από Βρυξέλλες -Μητσοτάκης: Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο.

Το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η προσπάθεια για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Κομισιόν για το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προβλέπεται να προικοδοτηθεί με το ποσό των 750 δισ. ευρώ, καθώς και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία.

Η 6μηνη γερμανική προεδρία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως ανάμεσα στις χώρες του Βορρά που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θέλουν λιγότερα κονδύλια και να δίνονται με δανειακές συμβάσεις και, από την άλλη, στις χώρες του Νότου που επιμένουν για περισσότερα κονδύλια που να διατίθενται όχι ως δάνεια αλλά ως επιχορηγήσεις με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης.

Οι αφίξεις και οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιοι συμβιβασμοί ίσως είναι απαραίτητοι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει διπλή μάχη στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, διεκδικώντας, αφενός, κοινοτικά κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 28 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και, αφετέρου, συμφωνία σε κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά την άφιξή του στη Σύνοδο.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέρκελ: Αυτή η Σύνοδος Κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει τα 66 της χρόνια, τόνισε ότι «οι διαφορές είναι ακόμα πολύ μεγάλες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. «Αυτή η σύνοδος κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Μακρόν: Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία». Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι μια στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν τη βάση για συμφωνία, «οι επόμενες ώρες είναι απολύτως καθοριστικές για την επίτευξη των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ευρώπη
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ευρώπη. «Όλες οι πλευρές που απαιτούνται για μία συμφωνία είναι στο τραπέζι. Μία λύση είναι δυνατή. Διακυβεύονται πολλά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ.

Εσθονός πρωθυπουργός: «Ώρα για συμβιβασμό»
«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε.

Ολλανδός πρωθυπουργός: «Κάτω από 50% οι πιθανότητες συμφωνίας»
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, χώρας που ανήκει στο «κλαμπ των φειδωλών» [Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία]δήλωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» κι όχι να απειλήσει με βέτο εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Έσπευσε πάντως να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών: «Βλέπω κάτω από 50% τις πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» για το Ταμείο Ανάκαμψης «μέχρι την Κυριακή» δήλωσε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής» αλλά «μας περιμένει σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, μια από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, απαιτεί να αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο κατά πόσον οι χώρες που θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι να κάνουν οι χώρες μεταρρυθμίσεις. Αν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – τα οποία πραγματικά δεν θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων»”, δήλωσε ο Ρούτε. «Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα με κόκκινες γραμμές κι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Η άφιξη του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής.

Τζουζέπε Κόντε: Επεξεργαζόμαστε μια οικονομική, κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες
«Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδοτικών ροών», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τόνισε ότι επεξεργαζόμαστε μια οικονομική, κοινωνική απάντηση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χώρο.

Πρωθυπουργός της Λετονίας: Θέλουμε ένα αποτέλεσμα
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

«Φειδωλός» ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ο Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας, μιας από τις τέσσερις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες, που αντιτίθενται στην ιδέα των επιχορηγήσεων προτιμώντας τα δάνεια, έφθασε στην σύνοδο. Αλλά αποδείχθηκε και ο ίδιος «φειδωλός» στα λόγια του, αφού δεν σταμάτησε για δηλώσεις.

O πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας «βλέπει» πιθανή συμφωνία τη Δευτέρα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλνανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που είχε μετάσχει με τον ένα ή άλλο τρόπο στις διαπραγματεύσεις για τους τρεις προηγούμενους πολυετείς κοινοτικούς προϋπολογισμούς, προβλέπει πιθανή επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα μετά από δύο ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με καταλυτικό το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της η νυν πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, δήλωσε: Νομίζω ότι έχουμε επίσης πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει, αλλά σε αυτό το σημείο είμαι αισιόδοξη.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έφερε μαζί του δεύτερο πουκάμισο για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι έφερε ένα δεύτερο πουκάμισο μαζί του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο σε περίπτωση που χρειαστεί άλλο ένα 24ωρο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Μπετέλ τόνισε ότι είναι καίριας σημασίας να δείξουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αλληλεγγύη, επειδή αν καταρρεύσει η οικονομία μίας χώρας λόγω της υγειονομικής κρίσης, τότε θα επηρεαστούν κι όλες οι άλλες. «Η αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε στο Reuters. «Αν καταρρεύσει η Ιταλία ή η Ισπανία επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση και στη συνέχεια μια κοινωνική κρίση, αυτό δεν συμφέρει καμία από όλες τις άλλες χώρες». Ο Μπετέλ τόνισε ακόμη ότι θα είναι λάθος να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ολλανδία σε περίπτωση ναυαγίου κι ότι θα χαρεί αν οι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία, που θα αποτελέσει κι ένα δώρο γενεθλίων για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει σήμερα τα 66.

Τη διαφωνία του με ορισμένους όρους εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας
Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».

Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

 

Related posts

O πρωθυπουργός εγκαινιάζει την ΔΕΘ με θετικό momentum

4press

ΠΑΤΡΑ: Σύσκεψη σήμερα με επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας

4press

Αλεξόπουλος: Σήμερα είναι η μέρα της κρίσης

4press