Πολιτική

Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη για νέους – ακρίβεια

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με μία εμπροσθοβαρή κίνηση, οι λεπτομέρειες της οποίας “κλείδωσαν” σε ένα ραντεβού που επισπεύστηκε κατά μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε ακόμα μία ψηφίδα στη στρατηγική τόνωσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης, σε μία περίοδο ισχυρών αναταράξεων στους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Οι ανακοινώσεις για τη δεύτερη, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Μαΐου θα φτάσει από τα 663 στα 713 ευρώ, έχουν στόχο την αλλαγή κλίματος, ενόψει και της εορταστικής πασχαλινής περιόδου, αποτελώντας, παράλληλα, την υλοποίηση μίας ακόμα κυβερνητικής δέσμευσης, με τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη να κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

-Πρώτον προς τους εργαζομένους, μέσα από την επισήμανση της συνεχούς στήριξης, η οποία εδράζεται στο κομβικό αφήγημα της “ανάπτυξης για όλους”, όπως συνηθίζει να επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

“Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές.  Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές… Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν. Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως”, σημείωσε, στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες.

-Δεύτερον προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αρθούν και αυτές στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τους απασχολούμενους, φροντίζοντας για την αξιοπρέπειά τους. “Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι.

Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών. Άλλωστε, τον  Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα.

Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους…Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το  κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές.

Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη  του ενεργειακού κόστους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

-Τρίτον προς τις Βρυξέλλες, αλλά και τις διεθνείς αγορές ότι η χώρα και η κυβέρνηση θα συνεχίζουν να πορεύονται στη λογική της ισορροπίας ανάμεσα στη στήριξη και στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας. “Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους.

Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Η κίνηση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού είναι, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η απαρχή του επόμενου κύκλου των ανακοινώσεων για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μπροστά στη μέγγενη της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

Η Αθήνα αναμένει τα σήματα που θα εκπέμψουν οι Βρυξέλλες στο μέτωπο που συνηθίσαμε να αποκαλούμε “κοινές απαντήσεις, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα”, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, τις δικές της παραμέτρους στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα και στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες φέρνουν τον πρωθυπουργό να αναλύει, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική στήριξης των νέων μέσα από κινήσεις που σχετίζονται με την αγορά κατοικίας.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τον κατώτατο

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες ήθελαν τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να πραγματοποιούνται στο προσεχές και αμέσως μετά το Πάσχα υπουργικό συμβούλιο, οι εξελίξεις… έτρεξαν με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, νωρίς χθες το πρωί, κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Το τετ α τετ πρωθυπουργού-υπουργού Εργασίας διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, με την έξοδο του κ. Χατζηδάκη από το Μαξίμου να σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Related posts

Χατζηδάκης: Την ηλεκτροκίνηση και τη χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές προωθεί η κυβέρνηση

4press

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Άμεση προτεραιότητα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τον συντονισμό των τοπικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών»

4press

Ο Μιχαλολιάκος απήγγειλε Σολωμό λίγο πριν οδηγηθεί στο κελί- «Είμαι υπερήφανος που με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου» (φωτό)

4press