Πολιτική

Oι ανατροπές που έρχονται το 2022 στον ΕΝΦΙΑ : Ημερομηνίες ,δόσεις, νέες αντικειμενικές

«Εκπλήξεις» τόσο σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες όσο και τον ΕΝΦΙΑ έκρυβε η 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν.

Το βασικό σκέλος της έκθεσης εστιάζεται στις αντικειμενικές αξίες. Οπςω προκύπτει, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν σήμερα οι νέες αντικειμενικές αξίες που πλέον θα καλύπτουν το 95% της επικράτειας (σήμερα «αγγίζουν» το 85%). Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το μόνο που απομένει για τις επίσημες ανακοινώσεις είναι η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Η νέα απόφαση θα καθορίζει τις ζώνες τιμών και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους. Σε εκείνο το σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ, για τον φόρο μεταβίβασης ιδιοκτησίας και τον φόρο κληρονομιάς».

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ: Πληρωμές και δόσεις
Στο αποκαλυπτικό κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές ετοιμάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ για το 2022, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως το Νοέμβριο του 2021» αναφέρει η έκθεση.

Σε εκείνο το σημείο περιγράφεται και η μεγαλύτερη αλλαγή, που θα έχει να κάνει με τη βεβαίωση της οφειλής (του ΕΝΦΙΑ) και με τις δόσεις αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται, πλέον, τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε 10 δόσεις, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους (Δεκέμβριος).

Για φέτος, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία (έκτη) τον Φεβρουάριο. Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο «κλειδώσει», οι φορολογούμενοι θα πρέπει τον Μάρτιο να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Related posts

Ο Μπάιντεν δεν έχει αποφασίσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

4press

Γυμνάσια και Δημοτικά μετά το Πάσχα

4press

Μετά την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία τώρα και βουλευτικές… τηλευχές

4press