Πολιτική

O Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ -Τα μηνύματα για οικονομία και προσφυγικό

Με το πενθήμερο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να συνεχίσει την προβολή της νέας εικόνας της χώρας.

Μια προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει με τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη. Τόσο στις συναντήσεις του με διεθνείς επενδυτές, όσο και με τη συμμετοχή του σε think tanks, αλλά και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά τις εκλογές.

Τριπλός στόχος του κ. Μητσοτάκη στο ταξίδι στη Νέα Υόρκη ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, να προβάλει τις θέσεις της χώρας για όλα τα σημαντικά ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμια, και να δείξει ότι συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις, όπως για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό που δεν είναι μόνο διμερές θέμα Ελλάδας Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα το success story της ΕΕ

Σε όλες του τις επαφές και τις ομιλίες ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε το νέο αφήγημα της χώρας: «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την δεκαετή κρίση, είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξεί να αποτελέσει το success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διανύει φάση στασιμότητα ή και ύφεσης». Στις επαφές που είχε με επενδυτές ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την επιθετική αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική του, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την άρση των γραφειοκρατικών αλλά και πολιτικών εμποδίων που μπλόκαραν μέχρι τώρα τις επενδύσεις, ακόμη και τις εμβληματικές όπως του Ελληνικού, και τις περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις που προωθεί με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν, ωστόσο η συγκυρία πλέον είναι διαφορετική, σημείωναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Το θετικό κλίμα αντικατοπτρίζεται στην μείωση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι σε ιστορικό χαμηλό με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση», επεσήμαναν ακόμη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος του προσφυγικού»
Παράλληλα όμως, πέρα από την επιχείρηση προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τόσο στις επαφές του- για παράδειγμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- όσο και στη συζήτηση στο Atlantic Counsil, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι οι χώρες των συνόρων δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και η Ελλάδα δεν μπορεί και να αντέξει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών».

Αυτό το θέμα έθεσε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οτι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Συμφωνία με τη ΕΕ, να σταματά τις κινήσεις των διακινητών στο έδαφός της ή τη θάλασσα, πριν φθάσουν στα ελληνικά παράλια, και να δέχεται τις επαναπροωθήσεις όπως προβλέπεται. Από την άλλη η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά αλλά, όπως επίσης είπε στον κ. Ερντογάν, αυτό δεν μπορεί να γίνει με προκλήσεις και απειλές.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις τουρκικές προκλήσεις και το Κυπριακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τόσο στην ομιλία του στον ΟΗΕ, όσο και στις συναντήσεις που είχε με τον γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ζήτησε να σταματήσει η Τουρκία την παραβατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και τις δηλώσεις των κυβερνητικών της αξιωματούχων στα κατεχόμενα (όπως πχ για τα Βαρώσια), αλλά και τις παρουσίες τους που εμποδίζουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε ότι «η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια». Παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη «να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών “δικαιωμάτων” παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική πρωτοβουλία θα ξεκινήσει και θα προχωρήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το κλίμα
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προβάλει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη στροφή στην «πράσινη» οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην τοποθέτησή του στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι το 2021 η Ελλάδα θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ μέχρι το 2028 θα κλείσουν όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Related posts

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε “καλοδεχούμενες” τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αλλά αντιγράφει το οικονομικό της πρόγραμμα

4press

Ελλάδα-Τουρκία:Νέες δηλώσεις για το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

4press

Ευρωεκλογές – Τα τελικά αποτελέσματα είναι ΝΔ 33,11% – ΣΥΡΙΖΑ 23,76% με διαφορά 9,35%

4press