Σκέψεις

To μέτωπο της πανδημίας και ο… ιός Ερντογάν

γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Με την πρεμιέρα του νέου έτους, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο «καυτά» μέτωπα. Τον φονικό κορωνοϊό και το εμβόλιό του και τον Ερντογάν, που δεν παύει ποτέ να είναι το «φαρμακερό φίδι» που είναι έτοιμο να μας πλήξει.

Η COVID-19 σαρώνει την ανθρωπότητα και δεν αποκλείεται να έρθουμε αντιμέτωποι και με ένα τρίτο κύμα της. Οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πολλές χώρες -και στη δική μας- είναι πλέον γεγονός, όμως πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα ακόμη μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη «ανοσία» της κοινωνίας. H Κομισιόν προχώρησε εγκαίρως στην παραγγελία εμβολίων για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πρώτα εμβόλια έφτασαν τις ημέρες των Χριστουγέννων στα κράτη-μέλη, αλλά στη συνέχεια οι παραδόσεις των σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες γίνονται με… ρυθμό χελώνας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για εβδομάδες ή για μήνες, είτε στην πολύ αυστηρή μορφή τους είτε σε λίγο πιο ελαστική. Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που έχει «μπουχτίσει» πια και δεν αντέχει άλλο από την καραντίνα και τους περιορισμούς και δεν φαίνεται ότι μπορεί πια να υπακούσει σε οδηγίες και απαγορεύσεις. Από την άλλη, οι επιπτώσεις της COVID-19 στην οικονομία βαθαίνουν, η οποία πλέον είναι σε κατάσταση «ημιθανή» και κανείς δεν ξέρει πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αναστηθεί.

Ο ιδιωτικός τομέας και το λιανεμπόριο έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας και λύσεις του στιλ «click away» είναι σταγόνα βροχής σε κατάξερο χωράφι.

Την ώρα που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας στη χώρα μας, η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί μία ακόμη «καυτή πατάτα», καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν, από την άλλη, ακολουθεί την τακτική του μαστιγίου και του καρότου. Εμφανίζεται να επιδιώκει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά -παρά τις αυστηρές λεκτικές προειδοποιήσεις από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και από πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες- εξακολουθεί την πολιτική των προκλήσεων, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Και, βέβαια, συνεχίζει να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια, απειλώντας -αν δεν περάσει το δικό του- να τους στείλει στα ελληνικά νησιά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ώρα που φλέγεται η Μεσόγειος από τα τερτίπια του σουλτάνου και τις πιρουέτες του χαρεμιού του (υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας), οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -πλην της Γαλλίας- παραμένουν αδιάφορες για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή μας. Οι εταίροι μας και σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ με το ένα χέρι κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία και με το άλλο «επικυρώνουν» συμφωνίες για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της γείτονος, παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία κρέμεται από μια κλωστή και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι, όσο προκαλεί τριβές με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πραγματικότητα απειλεί και το «δικό του σπίτι».

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα έχει για μακρό χρονικό διάστημα περάσει σε δεύτερο πλάνο την ανόρθωση και τη σωτηρία της εσωτερικής της οικονομίας. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελληνικά ύδατα του Αιγαίου κρύβουν μαύρο πλούτο και αποτελούν μεγάλο πειρασμό και μια καλή «θεραπεία» για την οικονομία της Τουρκίας, που ασθενεί.

real.gr

Related posts

Εμβολιάστηκα! Γράφει ο Νίκος Παπαδάκος

4press

“Η άποψη πέραν του σημερινού γάμου”

4press

Λόγια Ορφανά -Γράφει η Καλλιόπη Μπαγουλή

4press