Συνεντεύξεις

Ελένη Μακρυγιάννη: “Ο χορός είναι έκφραση του εαυτού, της ενέργειας και των συναισθημάτων”

της Μαρίας Ανδριέλου

Αγάπη, χαρά, έρωτας, αυτες τις τρεις περιγραφές μου έδωσε η Ελένη Μακρυγιάννη όταν τη ρώτησα για τον χορό και ειδικότερα για τους Latin, ευρωπαϊκούς χορούς. Τη μεγάλη της αγάπη. Η Ελένη ξεκίνησε τον χορό στα 18 της χρόνια και έχει λάβει μέρος σε πολλους διαγωνισμούς κατακτώντας πολλες διακρίσεις. Άλλωστε όπως λέει η ίδια “ο χορός είναι έκφραση του εαυτού, της ενέργειας και των συναισθημάτων”

Τι θυμάστε από τα πρώτα σας βήματα στον μαγικό κόσμο του χορού;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την αυτοπεποίθηση, τον ενθουσιασμό και την χαρά που με γέμιζε, τα πρώτα λάτιν πάρτυ και οι καλοκαιρινές παραστάσεις που ήταν μια ολόκληρη όμορφη τελετουργία.

Γιατί σύγχρονους χορούς και όχι παραδοσιακούς;
Οι παραδοσιακοί χοροί είναι βαθιά ριζωμένοι στην ελληνική κουλτούρα και πάντα θα τους χορεύουμε. Προσωπικά επέλεξα τους λάτιν χορούς γιατί εκφράζουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων από την αγάπη, τη χαρά και τον έρωτα μέχρι και τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος.
Ως δασκάλα χορού, τι σας απασχολεί περισσότερο;
Είναι σημαντικό για εμένα να δημιουργώ μια ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, να προσαρμόζω τον τρόπο διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών μου ώστε να γίνεται διασκεδαστικό και να εξελίσσομαι μέσα από σεμινάρια για να μπορώ να προσφέρω όλο και υψηλότερου επιπέδου γνώσεις στους μαθητές μου. Ιδανικά θα ήθελα να συνεισφέρω στην κατάρριψη της πεποίθησης ότι ο χορός είναι ένα είδος πολυτελείας.


Ποια είναι η καλύτερη για εσάς στιγμή όσα χρόνια ασχολείστε με τον χορό μέχρι σήμερα;
Πέρα από τα ταξίδια και τα σεμινάρια που παρακολούθησα από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν και έχουν θετική ενέργεια, οι καλύτερες στιγμές είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη των μαθητών για τις χορευτικές γνώσεις που τους προσφέρω.
Διδάσκετε χορό σε δύο μεγάλους πολιτιστικούς συλλόγους (Βραχνεΐκων και Οβρυάς), υπάρχει συμμετοχή;
Υπάρχει συμμετοχή τόσο από μικρούς όσο και από πιο μεγάλους μαθητές και χαίρομαι να βλέπω ότι ο χορός δεν έχει ηλικία ούτε φύλο, αρκεί να πεις στον εαυτό σου ότι μπορεί.
Ο χορός τι σημαίνει για εσάς; Έχουμε καταλάβει το πάθος σας και το πόσο καλά θέλετε να πηγαίνει.
Ο χορός είναι έκφραση του εαυτού, της ενέργειας και των συναισθημάτων . Είναι εκτός από γυμναστική και συγκέντρωση του μυαλού, απορρόφηση στο εδώ και τώρα και στη στιγμή που βιώνεις, ξεχνώντας ότι άλλο μπορεί να σε απασχολεί.
Έχετε αποφοιτήσει από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να βρει εργασία στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει;
Δεδομένου ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν εξειδίκευση πέραν του πρώτου πτυχίου και προϋπηρεσία αρκετών ετών, θα έλεγα ότι είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Πιστεύω πολύ στο ότι όλα έρχονται την κατάλληλη στιγμή και οτιδήποτε επιθυμούμε μπορούμε να το διεκδικήσουμε.


Αν σας έλεγαν να διαλέξετε επαγγελματικά ανάμεσα στα Οικονομικά και τον χορό τι θα διαλέγατε και γιατί;
Λόγω του ότι έχω αφιερώσει σημαντικό χρόνο και στα δύο και είναι κομμάτια μου, θα προσπαθούσα να τα συνδυάσω.
Ποια μηνύματα δίνετε στους μαθητές σας, που ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες χορευτές μεγαλώνοντας;
Ο δρόμος για την εκπλήρωση οποιουδήποτε ονείρου είναι να πεις στον εαυτό σου ότι το μπορείς και το αξίζεις, να ξεκινάς από μικρούς στόχους, να κάνεις το πρώτο βήμα και ας μην είναι τέλειο και σιγά σιγά να προχωράς στους μεγαλύτερους. Η υπομονή, η επιμονή και το κίνητρο κάνουν τη διαφορά.
Ποιες είναι οι επόμενες χορευτικές δραστηριότητες;
Μέσα στα επόμενα σχέδια μου βρίσκεται η παρακολούθηση σεμιναρίων του 4ου Athens Dance Festival, οι χορευτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πατρινού καρναβαλιού και η καλοκαιρινή παράσταση που θα συμμετέχουν οι μαθητές μου.

Related posts

«Ο επόμενος ιός μπορεί να είναι ψηφιακός»

4press

Μια μαγική νυχτιά… στην πόλη των Ιωαννίνων !

4press

Άνγκελα Μέρκελ: “Είμαι υγιής και μπορώ να εκτελέσω τα καθήκοντα μου”

4press

Leave a Comment