Τεχνολογία & Επιστήμη

Έρευνα δείχνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία των εφήβων

Οι ερευνητές ερευνούν ακόμη το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τους νέους ανθρώπους.

Η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνδεθεί με την κακή ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι έφηβοι που έκαναν πιο έντονη χρήση των social media δήλωσαν πως είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η άμεση έκθεση σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram βοηθάει κάποιους νέους να περάσουν φοβίες, όπως πχ. για τον σωματότυπό τους, υπάρχει έντονος προβληματισμός στο πόσο ο εγκλεισμός και η επικοινωνία με άλλους μόνο μέσω συσκευών επηρεάζει την κοινωνικοποίηση και τις σχέσεις που δεν χτίζονται σε φυσιολογικές βάσεις.

Η έρευνα εξέτασε πάνω από 72 χιλιάδες άτομα ηλικίας 10 έως και 80 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και επανέλαβε κάποια ερωτήματα έως και 7 φορές από το 2011 έως και το 2018.

Σε αυτά συμπεριλαμβανόταν ερώτηση για το πόσες ώρες περνούν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στα άτομα 16-21 ετών, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινούταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ικανοποίηση στα χαμηλότερα.

Η ομάδα ερευνών τονίζει ωστόσο πως δεν μπορεί η συνολική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και η απογοήτευση των νέων να συσχετιστεί μόνο με την έντονη χρήση στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά το ότι υπάρχει μια σύνδεση είναι γεγονός. Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που η Meta δεν δίνει πρόσβαση σε κάποια δεδομένα της στους ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας (και ψυχολόγος) Άμι Όρμπεν σημειώνει πως: «η κατανόηση του ποιος επηρεάζεται και σε ποιο βαθμό θα βοηθήσει σίγουρα στην επίλυση προβλημάτων και στην εξαφάνιση κινδύνων σχετικών με την ψυχική υγεία. Τα social media δεν είναι σαν τη ζάχαρη, αλλά είναι γεγονός ότι έχουν επιπτώσεις».

Related posts

Έρευνα αμφισβητεί ευθέως την «ανθρωπογενή υπερθέρμανση» – Α.Φώσκολος: Γιατί είναι παραμύθι η κλιματική αλλαγή

4press

Προ των πυλών το νομοσχέδιο που εισάγει Βlockchain, IoT, ΑΙ και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες στο Δημόσιο

4press

Eurostat: Στο 49% η μείωση στη χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020

4press