Τεχνολογία & Επιστήμη

Μετά την Ντόλι, έρχεται η Ελίζαμπεθ Αν -Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γεννήθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ [εικόνες & βίντεο]

Οι επιστήμονες παρουσίασαν την Ελίζαμπεθ Αν, το πρώτο μαυροπόδαρο κουνάβι που κλωνοποιήθηκε από θηλυκό εκπρόσωπο του είδους, που πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Θυμάστε την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο που είχε απασχολήσει όσο λίγα επιστημονικά επιτεύγματα την παγκόσμια κοινότητα πριν από 25 χρόνια; Επιστήμονες στις ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ένα ακόμη κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για την Ελίζαμπεθ Αν, το μαυροπόδαρο κουνάβι, το πρώτο που έχει κλωνοποιηθεί από αυτό το άγριο είδος ζωής που ανήκει στα είδη υπό εξαφάνιση.

Σημείο-σταθμός στη διάσωση του μαυροπόδαρου κουναβιού
Το δημοσίευμα του National Geographic, που παρουσιάζει το γεγονός, σημειώνει πως πρόκειται για ένα σημείο-σταθμό για την επιστήμη, κυρίως γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος για την προστασία του κουναβιού, του μοναδικού του είδους που διαβιεί ανά τους αιώνες στα δάση της Βόρειας Αμερικής.

In this photo provided by the U.S. Fish and Wildlife Service is Elizabeth Ann, the first cloned black-footed ferret and first-ever cloned U.S. endangered species, at 50-days old on Jan. 29, 2021. Scientists have cloned the first U.S. endangered species, a black-footed ferret duplicated from the genes of an animal that died over 30 years ago. They hope the slinky predator named Elizabeth Ann and her descendants will improve the genetic diversity of a species once thought extinct but bred in captivity and reintroduced successfully to the wild. (U.S. Fish and Wildlife Service via AP)

Τα κουνάβια αυτά με τα χαρακτηριστικά σκούρα άκρα ζούσαν σε υδροβιότοπους στην αμερικανική δύση / Φωτογραφία: AP Photos
Τα κουνάβια αυτά με τα χαρακτηριστικά σκούρα άκρα ζούσαν σε υδροβιότοπους στην αμερικανική δύση, ωστόσο ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται όταν αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων εξαφάνισαν την τροφή τους. Ήδη από το 1970, το είδος αυτό θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση.

Ακριβές γενετικό αντίγραφο της Γουίλα, που πέθανε πριν από 35 χρόνια
Το νέο κλωνοποιημένο κουνάβι είναι ακριβές γενετικό αντίγραφο ενός θηλυκού ονόματι Γουίλα, που πέθανε στα μέσα του 1980 στο Γουαϊόμινγκ και το οποίο δεν είχε αποκτήσει απογόνους.

Τα κύτταρά της είχαν συντηρηθεί στον «παγωμένο» ζωολογικό κήπο, ένα πρόγραμμα του κήπου του Σαν Ντιέγκο που συγκέντρωσε είδη από 1.100 σπάνια και επαπειλούμενα είδη από όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές ελπίζουν να μεγαλώσουν την Ελίζαμπεθ Αν και να αφήσουν τους απογόνους της στη φύση προκειμένου να προσφέρουν γενετική ποικιλομορφία στον πληθυσμό των κουναβιών.

Η διαδικασία κλωνοποίσης ξεκίνησε με την εξαγωγή ωαρίων από εξημερωμένα κουνάβια, ένα συγγενές είδος. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν το γενετικό υλικό των ωαρίων, εφόσον ωρίμασαν, και στη συνέχεια τα εμπλούτισαν με εκείνο της Γουίλα. Έπειτα, με μια διέγερση στο ωάριο προκάλεσαν τη διχοτόμησή του ώστε να δημιουργηθεί ένα έμβρυο, το οποίο και τοποθετήθηκε στη μήτρα ενός εξημερωμένου κουναβιού.

Βίντεο: Μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της Ντόλι
Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια διαδικασία που επιστρατεύθηκε για την κλωνοποίηση της Ντόλι, του πρώτου θηλαστικού που κλωνοποιήθηκε από ενήλικα κύτταρα, παρότι πρόκειται για μια ελαφρώς πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς περιλαμβάνει τη μεταφορά γενετικού υλικού από ένα είδος σε άλλο.

Η Ελίζαμπεθ Αν γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο Κολοράντο. Μέχρι σήμερα, οι εξετάσεις δείχνουν πως είναι απολύτως υγιής, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως θα καταφέρει να αναπτυχθεί και τελικά να αναπαραχθεί.

Related posts

Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα

4press

Θεραπευτική: Φάρμακα και λέξεις, η εμπειρία του νέου γιατρού -Γράφει η Μαρίνα Αμεραλή

4press

Διαδραστικά όνειρα: Διάλογος σε πραγματικό χρόνο με ανθρώπους που ονειρεύονται

4press