Τεχνολογία & Επιστήμη

Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κίνας

Η συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας με τον εθνικό φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας έρχεται σε συνέχεια των προγραμμάτων συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι η προσέγγιση πανεπιστημίων Ελλάδας-Κίνας, «ώστε να δρομολογηθούν συνέργειες, όπως η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή φοιτητών, η εκμάθηση αμφότερων των γλωσσών στις δυο χώρες, η συμμετοχή ξένων φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ενδυνάμωση πολιτισμικών ανταλλαγών, η εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν».

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύναψε συνεργασία με το Xi’an Jiaotong University και το Shandong Agricultural University και το Πανεπιστήμιο Πάτρας με το Fujian University of Technology.

Κατά την ομιλία της στην εναρκτήρια εκδήλωση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συνέργειες με πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού. Επίσης, ανέδειξε «τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών» επισημαίνοντας «το δεσμό μεταξύ του αρχαίου ελληνικού και αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, ως κοιτίδων του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα».

Related posts

Ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης στο “Προφίλ”

4press

Γεύσεις απ’ το μέλλον: Την λένε Moley Kitchen είναι ρομπότ & είναι έτοιμη να σας ετοιμάσει το βραδινό φαγητό – Χέρι βοηθείας αξίας…. (φώτο-βίντεο)

4press

Μπιλ Γκέιτς ο «προφήτης» του κακού – Μετά τον κορωνοϊό αναπτύσει θεωρίες για την βιοτρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή (βίντεο)

4press