Τεχνολογία & Επιστήμη

NASA: Ο άνθρωπος μπορεί να πέσει σε χειμερία νάρκη σύμφωνα με Έλληνα επιστήμονα

Σύμφωνα με τον πολευκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, για να σωθεί ο πλανήτης θα πρέπει να εποικήσουμε τον Αρη. Από την πλευρά της η NASA δεν έχει κρύψει τον διακαή της πόθο για μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι αν μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει το ταξίδι των 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον Άρη χωρίς να πεθάνει ή έστω να προκαλέσει μόνιμη σοβαρή ζημιά;

Η NASA εξετάζει σοβαρά αυτό το διάστημα μία ιδέα, που την έχουμε συναντήσει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά και στηρίζεται στην παλαιοανθρωπολογία. Δεν είναι άλλη από το να πέφτουν οι αστροναύτες σε χειμερία νάρκη. Στο μικροσκόπιο της NASA βρίσκεται ουσιαστικά η έρευνα του Έλληνα καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνη Μπαρτσιώκα, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020. 

Η έρευνα έγινε πάνω σε ευρήματα, που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Cueva Mayor στην Αταπουέρκα της Ισπανίας. Όπως εξήγησε ο κ. Μπαρτσιώκας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εκεί, σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και με τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κάποιοι προϊστορικοί μας πρόγονοι, εκατοντάδες χιλιάδες πριν, είχαν πιθανότατα την ικανότητα να πέφτουν σε χειμερία νάρκη για να επιβιώσουν. 

Εάν λοιπόν το ανθρώπινο είδος έχει πράγματι έναν τέτοιο μηχανισμό στον οργανισμό του, το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε πώς αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί με ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τα τολμηρά διαστημικά ταξίδια, αλλά θα είχε ίσως πολύ μεγαλύτερη αξία και για την ιατρική επιστήμη. Όπως τόνισε ο κ. Μπαρτσιώκας μία τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα να μπαίνουν ασθενείς με σοβαρές νόσους τεχνητά σε νάρκη μέχρι να μεταφερθούν σε χώρους όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη θεραπεία ή ακόμη και έως ότου βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείας. Θεωρητικά η νάρκη αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει έως και κάποια χρόνια

Related posts

Fixing Fashion: Μία πλατφόρμα με βιντεομαθήματα για να επιδιορθώνουμε τα ρούχα μας [βίντεο]

4press

Το νέο iPhone έρχεται – Τι να περιμένουμε;

4press

Ρωσία: Βοηθός βουλευτή πέθανε όταν της έπεσε το κινητό στη μπανιέρα

4press