Υγεία & Fitness

Βελουτέ σούπα με κολοκύθα & τζίντζερ

Μία συνταγή πλούσια σε χρώμα, σε άρωμα, σε γεύση και κυρίως σε θρεπτική αξία.

Η γλύκα της κολοκύθας εξισορροπείται από την ένταση του κρεμμυδιού ενώ το τζίντζερ κάνει την σούπα μας πικάντικη. Είναι το ιδανικό πιάτο για να μας ανοίξει την όρεξη πριν το κυρίως, αλλά και από μόνο του αποτελεί ένα ελαφρύ πλήρες γεύμα.

Τόσο η σάρκα όσο και οι σπόροι της κολοκύθας  διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α, C και Ε. Επίσης περιέχει την ουσία L-τρυπτοφάνη, που αποτελεί “αντίδοτο” στην κατάθλιψη, αποτρέπει τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες του τζίντζερ, καθιστούν την κολοκυθόσουπα με τζίντζερ μία ιδανική και οφέλιμη διατροφική επιλογή.


Για 6 καλές μερίδες θα χρειαστείτε:

Υλικά

1 κολοκύθα (1.5kg) ή δύο μικρότερες (700gr η καθεμία) κολοκύθες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (αποφύγετέ το αν κάνετε αποτοξίνωση)

2-3 καρότα

1 πατάτα (αντικαταστήστε με γλυκοπατάτα αν κάνετε αποτοξίνωση)

4 κούπες νερό που έχουμε διαλύσει 1 κύβο ζωμό λαχανικών

1/2 κούπα  κατσικίσιο γιαούρτι (αποφύγετέ το αν κάνετε αποτοξίνωση) ή γάλα καρύδας

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (γκι κατά προτίμηση) (αποφύγετέ το αν κάνετε αποτοξίνωση)

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

1 μπαστουνάκι κανέλα ή μοσχοκάρυδο

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες Εκτέλεσης

  • Κόψτε την κεφαλή της κολοκύθας, περίπου 4 εκατοστά από την κορυφή, και αφαιρέστε τα σποράκια από το εσωτερικό.
  • Στο εσωτερικό της κολοκύθας, τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γκι. Τοποθετήστε το καπάκι και ψήστε την κολοκύθα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 – 1.15 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το εσωτερικό.
  • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια ως ότου να μαλακώσουν. Κόψτε σε σχετικά μικρά κομμάτια τα καρότα και την πατάτα, έτσι ώστε να μαγειρευτούν πιο γρήγορα, και προσθέστε τα στο τηγάνι. Προσθέστε τις 4 κούπες με τον ζωμό και το μπαστουνάκι κανέλας.
  • Αφήστε τα υλικά να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και η πατάτα, σε χαμηλή θερμοκρασία για να χυλώσει όμορφα. Στην συνέχεια, αφαιρέστε από το μείγμα το μπαστουνάκι της κανέλας.
  • Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, βγάζετε τα υγρά από το εσωτερικό της και αφαιρείτε με ένα κουταλάκι την σάρκα μέχρι να μείνει 1 cm πάχος στο κέλυφος της κολοκύθας.
  • Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιείτε το εσωτερικό της κολοκύθας και την σούπα με τα καρότα και την πατάτα, σε δόσεις. Μπορείτε να ελέγξετε το πόσο ρευστή ή πηχτή θα είναι η σούπα σας, ανάλογα με το πόσα υγρά από το μείγμα με το καρότο θα προσθέσετε. Προαιρετικά, περνάτε την πολτοποιημένη μάζα από ένα σουρωτήρι, για πιο βελουτέ αποτέλεσμα.
  • Αφού τελειώσετε, μεταφέρετε τον πούρε σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το γιαούρτι και αλατοπίπερο και αφήστε την σούπα να πάρει μια βράση για ακόμα δυο λεπτά.

Καλή σας απόλαυση

Related posts

Ελπίδες για έλεγχο της επιδημίας COVID-19

4press

Κυτταρίτιδα και διατροφή – Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή

4press

Πρωτοποριακές καρδιολογικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

4press