Υγεία & Fitness

ΕΡΕΥΝΑ: Κατάθλιψη και εφηβεία… Πόσο βαρύτητα πρέπει να δίνουμε;

Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη ενδέχεται να προσπαθήσουν περισσότερο από τους υπολοίπους ώστε να καταφέρουν να κάνουν ανάκληση συγκεκριμένων αναμνήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Reading.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σχετικά με την μνήμη, εξετάσθηκαν οι διάφοροι μηχανισμοί  που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην ικανότητα ανάκτησης συγκεκριμένων προσωπικών αναμνήσεων. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι οι έφηβοι με συμπτώματα υψηλής κατάθλιψης  δυσκολευόντουσαν να μάθουν κάτι νέο.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τρία συστατικά ενός μοντέλου μνήμης (Το μοντέλο CaR-FA-X) σε σχέση με τα συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους. Το μοντέλο CaR-FA-X αποτελείται από τρεις μηχανισμούς (χειρουργική επέμβαση, μειωμένη εκτελεστική λειτουργία και λειτουργική αποφυγή) που πιστεύεται ότι προκαλούν υπερενεργοποιημένη αυτοβιογραφική μνήμη (OGM).

 Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί οι έφηβοι με κατάθλιψη αγωνίζονται με καθημερινά καθήκοντα όπως το να μάθουν κάτι νέο στο σχολείο.

Η έρευνά μας δείχνει ότι σημαντικές πτυχές των δεξιοτήτων σκέψης μας διαταράσσονται όταν υπάρχει κατάθλιψη και ότι αυτά τα προβλήματα παρεμποδίζουν το πώς θυμόμαστε  σημαντικές αναμνήσεις και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε.

Οι έφηβοι που ζουν με την κατάθλιψη στην καθημερινότητά τους είναι μελλοντικοί ενήλικες που θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική κοινωνία , καθώς και να κάνουν φιλικές/ερωτικές σχέσεις. Επίσης, είναι γεγονός πως θα υπάρξει δυσκολία στο να επιτύχουν τους μελλοντικούς τους στόχους.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, έχουμε χρέος να δίνουμε βαρύτητα στην Ψυχική Υγεία στην παιδική/εφηβική ηλικία, περισσότερο από όσο δίνουμε για τους βαθμούς

Πηγή :  Jeni Fisk et al; A test of the CaR-FA-X mechanisms and depression in adolescents”; in Memory. Published September 5 2018.

Αντώνης Καλέντζης(ψυχολόγος) -www.psychologized.eu

Related posts

Μισέλ Βουνάτσος: Έλληνας και «με τη βούλα του νόμου» ο ισχυρός άνδρας της Biogen

4press

Διατροφή και επίδραση Ψυχικών και σωματικών νοσημάτων στη διαχείριση βάρους -Σπουδαία ημερίδα

4press

Τα «χορτασμένα» παιδιά μην τα φοβάσαι

4press

Leave a Comment