Υγεία & Fitness

Κατερίνα Ακάσογλου: Η κορυφαία ερευνήτρια τιμάται με το «Barancik Prize» για την καινοτομία της στην πολλαπλή σκλήρυνση

Μία μεγάλη διάκριση για την Ελληνίδα επιστήμονα Δρ Κατερίνα Ακάσογλου(Katerina Akassoglou, Ph.D.), κορυφαία ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (University of California, San Francisco).21 Ιανουαρίου 2019 – 11:00πμ

Στην οποία θα απονεμηθεί το «2018 Barancik Prize for Innovation in MS Research» (Βραβείο Barancik για Καινοτομία στην Ερευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση -γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας- Multiple Sclerosis, MS).

Η βράβευση και η σχετική ομιλία της Δρα Ακάσογλου και  θα πραγματοποιηθούν στο ACTRIMS Forum στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 στο Ντάλας.

Η Δρ. Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μιας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin), η οποία «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης MS του εγκεφάλου.

Η ομάδα της έδειξε ότι η φιμπρίνη που αποτίθεται εμποδίζει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και μπορεί να ενεργοποιήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως μικρόγλια (microglia), προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη.

Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Δρ Ακάσογλου, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη σε νευρικές ίνες ποντικιών.

«Νιώθω βαθιά τιμή ως νικήτρια του Barancik Prize και είμαι πραγματικά ευγνώμων στην επιτροπή για την αναγνώριση της καινοτομίας και της προοπτικής του τι μπορεί να συνεισφέρει η εργασία μας», δήλωσε στο Associated Press η Δρ Ακάσογλου.

«Ερευνώ πως η διαρροή αίματος προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο. Τα ευρήματά μας ρίχνουν νέο φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στην MS και παρήγαγαν νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσεις του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και του αγγειακού συστήματος. Η ‘μετάφραση’ των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο του ερευνητικού μας προγράμματος και έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για MS», πρόσθεσε.

Οι πειραματικές θεραπείες που αναπτύσσει η κ. Ακάσογλου είναι σχεδιασμένες να αποτρέψουν τη φιμπρίνη από το να προκαλέσει βλάβη χωρίς να επηρεάσουν την χρησιμότητα στο να πήζει το αίμα.

Είναι συνιδρύτρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας MedaRed, Inc., η οποία πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση έρευνας από την National MS Society μέσω του προγράμματος «Fast Forward» για να αναπτυχθεί και να «εξανθρωπιστεί» ένα αντιβιοτικό που στοχεύει στη φιμπρίνη, ώστε να είναι πιο όμοια στα ανθρώπινα αντιβιοτικά και πιο κατάλληλη για χρήση ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική σε ανθρώπους με MS.

Η στοχοποίηση της φιμπρίνης έχει την προοπτική να προστατέψει το νευρικό σύστημα σε πρόωρες και προχωρημένες φάσεις MS, κάτι που είναι μείζονος σημασίας για όσους ζουν με MS.

«Ενώ άλλοι απέρριψαν την ιδέα ότι παράγοντες στο αίμα μπορεί να εμπλέκονται σε βλάβη του νευρικού συστήματος σε ασθενείς με MS, η Δρ Ακάσογλου το είδε ως ένα σημαντικό στοιχείο και μετ’ επιτάσεως το ερεύνησε. Πλέον χρησιμοποιεί τη γνώση ώστε να μετατραπούν οι ανακαλύψεις της σεπιθανές θεραπείες για MS», δήλωσε ο κ. Μπρους Μπέντο (Bruce Bebo, Ph.D.), εκτελεστικός αντιπρόεδρος της National MS Society.

«Η ακοπίαστη επιδίωξη της σε ένα θεμελιώδες ερώτημα για την MS και η επιμονή της να μετατραπεί αυτή η γνώση σε πιθανές θεραπείες αποτελούν τους λόγους της αναγνώρισής της με το φετινό Barancik Prize», πρόσθεσε – Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greece.

Related posts

3 βήματα για να «χτίσεις» την αυτοπεποίθησή σου μέσα σε 3 μήνες

4press

Βραδινό γεύμα: Μύθοι και αλήθειες – Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή

4press

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ

4press

Leave a Comment