Πολιτισμός

Τα πράσινα ταξί εφαλτήριο για μια αλλαγή της εικόνας των δημόσιων μεταφορών στην Ελλάδα

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Το 2022 κλείνει με ένα μερίδιο αγοράς 7.9% στο σύνολο των πωλήσεων και ταξινομήσεις πάνω από 8.000 ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην επικράτεια, νούμερα που ξεπερνούν και τους ετήσιους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως πρόσφατα δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Σδούκου. Τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί (Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2, φοροαπαλλαγές) έχουν δώσει την αναγκαία ώθηση στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών.

Όμως μέχρι σήμερα υπήρχε μια κατηγορία οχημάτων, τα οποία ενώ επιδοτούνταν από το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά, δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον: Τα ταξί. Η γηραιότητα του στόλου, που υπολογίζεται περίπου στα 13 έτη σε συνδυασμό με το πλήθος των ντιζελοκίνητων κυκλοφορούντων οχημάτων, που υπολογίζεται σε περίπου 28.500, αναδεικνύουν την σημασία της ηλεκτροκίνησης, καθώς οι συχνές στάσεις και οι μικρές ταχύτητες, αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τις αντίστοιχες των επιβατικών αυτοκινήτων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες διαδρομές των ταξί πραγματοποιούνται εντός του αστικού ιστού και πολλές φορές χωρίς κάποιο επιβάτη.

Η ανακοίνωση της έναρξης της Δράσης «Πράσινα Ταξί» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αντικατάσταση του στόλου των Ταξί με νέα, ηλεκτρικά, δίνοντας μια σημαντική επιδότηση για 2,000 οχήματα, η οποία συνοδεύεται με υποχρεωτική απόσυρση και διαγραφή του παλιού, προς αντικατάσταση, οχήματος. Η Δράση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στην βάση του εθνικού σχεδιασμού, όπως αποτυπώνεται στον Κλιματικό Νόμο με την υποχρεωτικότητα από το 2026 τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταχθεί στον σχεδιασμό, το ταχύτερον δυνατόν και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών γρήγορης φόρτισης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στα ταξί με την περιορισμένη εμβέλεια και τα πολλά επιβατοχιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και το insider.gr στις 18 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, όπου το παρελθόν της αυτοκίνησης θα συναντήσει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Το συνέδριο, θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτροκίνησης και στην ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών, στον μετασχηματισμό του κλάδου των μεταφορών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικροκινητικότητα και στην έρευνα και καινοτομία και θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κλάδου και της έρευνας και καινοτομίας.

Related posts

Ρέθυμνο: Απίστευτο ξύλο μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ Αυτή είναι η παιδεία μας, Δυστυχώς.

4press

Τι σχέδια δρομολογεί η Ελλάδα για το πρασίνισμα των πόλεων

4press

To mega yaght «Evrima» θα καταπλεύσει σε Ναύπλιο και Μονεμβασία! (photos)

4press