Υγεία & Fitness

ELPEN: Νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα, θα καλύψει πάνω από 6 εκατ. ασθενείς

Επένδυση 55 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράξει 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής και R&D, που αναπτύσσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελεί και το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα στους δημοσιογράφους οι επικεφαλής της εταιρείας.

Με αρχική επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).

Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες την ημέρα μπορεί να παράξει 71 εκατομμύρια συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

«Μένουμε Ελλάδα», ήταν το πρώτο μήνυμα που μετέφερε ο Co CEO της ELPEN, Θ. Τρύφων προσθέτοντας πως επενδύσεις όπως αυτή αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μπορούν.

«Έως το 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει αποτύπωμα 55 χιλιάδες τ.μ., ενώ την περίοδο 2020-2025 προστέθηκαν 800 νέες θέσεις εργασίας, φθάνοντας τις 5 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

ELPEN νέο εργοστάσιο Κερατέα

Η ELPEN στις ΗΠΑ

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται  σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP. Βέβαια, ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA, τον αμερικανικό ΕΟΦ.

Ειδικότερα, η ELPEN δρομολογεί και την «κατάκτηση» της αμερικανικής αγοράς, καθώς μέρος της παραγωγής, σταδιακά έως και το 30%, θα εξαχθεί στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες επιθεωρήσεις από τον FDA αναμένεται να κορυφωθούν το 2024 ή το 2025, με τις πρώτες παρτίδες σκευασμάτων να φθάνουν στις «αμερικανικές ακτές» το 2027-2028!

Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της δυναμικότητας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Θυμίζουμε ότι σκευάσματα διαθέτει ήδη η RAFARM στις ΗΠΑ.

ELPEN νέο εργοστάσιο Κερατέα

Τεχνολογική αριστεία και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Οι μηχανές του εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλουμε δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες λοιπόν και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

ELPEN Κερατέα νέο εργοστάσιο

Ασθενείς, απασχόληση, οικονομία

Στην πράξη η επένδυση για την ανάπτυξη και του νέου εργοστασίου στην Κερατέα στην πράξη οδηγεί στην βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση.

Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα  περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών  θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το  60% με 70% των αναγκών των ασθενών, από τις οποίες 30% καλύπτονται από την ELPEN (μαζί με τις εγκαταστάσεις του Πικερμίου) σε καρδιαγγειακά , αντιβιοτικά και αναπνευστικά φάρμακα.

Σε ό, τι αφορά στην απασχόληση το νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων. 

Ευρύτερα, όμως, συμβάλει στη δημιουργία εγχώριας οικονομικής προστιθέμενης αξίας σε όρους δημοσίων εσόδων και ενίσχυσης του ΑΕΠ.

ELPEN εργοστάσιο Κερατέα

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Το τριετές αποτύπωμα  από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι :

  • στα έσοδα του Δημοσίου 75 εκ.€
  • στο ΑΕΠ 260 εκ.€

Περαιτέρω συμβάλλει και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, που αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την  κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται την βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία.

Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας.

Έως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. € σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 m2

Η οικονομικη επίδραση των επενδύσεων της ELPEN στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και  τα δημόσια έσοδα κατά  210 εκατ. ευρώ.

ELPEN εργοστάσιο Κερατέα εργαστήριο

Related posts

Καμία διάκριση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία και ιατρεία: Όλοι τεστ – Αυτή είναι η «Ελευθερία»;

4press

Η επιστημονική ομάδα της ΟΛΥΜΠΙΟΝ μιλά για τη σημασία της πρόληψης !

4press

Super League: Μάχη ΑΕΚ-ΠΑΟΚ με φόντο το… Champions League

4press