Τοπικές Κοινότητες

Ρήγας Θανασάς: “Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη το μέλλον της γεωργίας είναι αβέβαιο”

Ο γνωστός συνδικαλιστής αγρότης κ. Ρήγας Θανασάς μίλησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα 4press.gr για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τα βασικότερο θέμα που απασχολεί τον κλάδο.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των αγροτών εν μέσω ανατιμήσεων;

Η εικόνα είναι ζοφερή. Οι αυξήσεις είναι διπλάσιες σε πολλά είδη. Επίσης, παρότι η κυβέρνηση επιδοτεί το ρεύμα, το κόστος παραμένει υψηλό. Αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ο μέσος αγρότης και το εισόδημά του να ακολουθεί καθοδική πορεία.

Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα τις κυβέρνησης;

Έχουν γίνει ορισμένα πράγματα που έχουν σταθεροποιήσει λίγο την κατάσταση. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ έχει αφαιρεθεί από το εισόδημα χαμηλώνοντας το φόρο συντελεστή, καθώς επίσης, στις ομάδες παραγωγών και στη συμβαλλόμενη γεωργία έχει δοθεί 50% έκπτωση στο φόρο εισοδήματος. Παρόλα αυτά σοβαρά προβλήματα παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ΄άμεσα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη σας;

Το πιο σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη εργατών γης. Υπάρχει η πληροφορία από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ότι από 7 στρέμματα που δικαιούται εργάτη γης κάθε αγρότης, θα μειωθεί σε δύο στρέμματα αγροτικής γης. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα. Υπάρχουν πολλές προτάσεις και ιδέες, απαιτείται λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μέλλον της Γεωργίας;

Εάν δεν υπάρξει στήριξη το μέλλον είναι αβέβαιο. Η Δυτική Αχαΐα είναι μια εύφορη περιοχή με πολλές δυνατότητες ωστόσο προβληματίζει το κόστος αφενός παραγωγής και αφετέρου της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη είναι μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τη μεταφορά μια καλή πρωτοβουλία θα ήταν η μαζική μεταφορά προϊόντων με τρένα – ψυγεία για χαμηλό κόστος. Τέλος, θα πρέπει να δοθούν άδειες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ενέργειας στους επαγγελματίες αγρότες για να υπάρξει παράλληλο εισόδημα. Έτσι, η ενέργεια θα περάσει σε πολλά χέρια που αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη απασχόληση εργασίας ενώ τα χρήματα μένουν στις τοπικές κοινωνίες.

Related posts

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

4press

Ο Κώστας Ταπεινός στη 4press για την αντιπυρική περίοδο και το έργο της Πολιτικής Προστασίας

4press

ΠΕΙΡΟΣ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η γιορτή πορτοκαλιού στον Αλισσό

4press