Auto News

Η ψυχρή αποθήκη με τα δεκάδες τανκς που έχουν προκαλέσει σάλο -Γιατί έχει ξεσπάσει διαμάχη

«Σκληρός» διαπραγματευτής αποδεικνύεται ένας έμπορος όπλων, ο οποίος ζητά αστρονομικά ποσά προκειμένου να επιστρέψει 50 Leopard 1 στη βελγική κυβέρνηση.

Έντονη διαμάχη έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στο Βέλγιο μεταξύ ενός εμπόρου όπλων και της Υπουργού Άμυνας, Ludivine Dedonder, με μήλο της έριδος 50 άρματα μάχης τύπου Leopard 1 που είναι στοιβαγμένα και «ρημάζουν» σε μια ψυχρή αποθήκη στην πόλη Τουρνέ του ανατολικού Βελγίου.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο βελγικός στρατός αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει πλέον βαριά άρματα μάχης, αποσύροντας τα μοντέλα Leopard 1 καθώς «δεν ήταν επιχειρησιακά». Στη συνέχεια η κυβέρνηση τα παραχώρησε δωρεάν ή σε ασήμαντες τιμές σε άλλες χώρες, και όσα έμειναν τα πούλησε σε ιδιώτες για 15.000 ευρώ έκαστο.

tanks leopard 1 βέλγιο

Ένας από τους ιδιώτες ήταν ο Freddy Versluys, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας OIP Land Systems, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Υπουργό Άμυνας της χώρας, Ludivine Dedonder.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία δεν περιλαμβάνονται άρματα μάχης, μιας και δεν υπάρχει… τίποτα διαθέσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα 50 γερμανικής κατασκευής Leopard 1 του Freddy Versluys έχουν επανέλθει στην ατζέντα της βελγικής κυβέρνησης, η οποία έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να τα αγοράσει πίσω, ώστε να τα στείλει στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Versluys, ωστόσο, φαίνεται πως παρουσιάζεται ως ένας «σκληρός διαπραγματευτής», με την Υπουργό Άμυνας να κατηγορεί τον έμπορο όπλων ότι θέλει να αποκομίσει από την πώλησή τους εξωφρενικά κέρδη.

Ειδικότερα, η Dedonder ανέφερε ότι τα άρματα μάχης πουλήθηκαν για 10.000 με 15.000 ευρώ το καθένα και τώρα ζητούνται 500.000 ευρώ, παρόλο που τα τανκς δεν βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση. Η υπουργός δεν κατονόμασε τον Versluys, αλλά είναι ξεκάθαρο πως στόχος της ήταν ο επικεφαλής της OIP Land Systems.

tanks leopard 1 βέλγιο

Μιλώντας σε ειδησεογραφικά μέσα, ο Versluys επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του πρόσφατα κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βελγική κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρά σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις.

Ισχυρίστηκε ότι ότι η συντήρηση του εν λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού κόστισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην εταιρεία ότι και ότι απαιτούνται περαιτέρω τεράστια χρηματικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων.

Πρόσθεσε δε ότι η αντικατάσταση του συστήματος που ελέγχει τα πυρά θα μπορούσε να κοστίσει 350.000 ευρώ ανά τανκ, και το κόστος αντικατάστασης του αμιάντου στον κινητήρα θα μπορούσε να κοστίσει 75.000 ευρώ.

Προκειμένου να υπεραμυνθεί της θέσης του, ο Versluys έχει κάνει ξεναγήσεις σε δημοσιογράφους στην αποθήκη του στα περίχωρα της επαρχιακής πόλης Tournai.

Related posts

Δείτε επτάχρονο να τρακάρει τη Mustang του πατέρα του (+video)

4press

Toyota: Αποχωρεί ο CEO και πρόεδρος Ακίο Τογιόντα

4press

Τι είναι η πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας των Audi;

4press