Επικαιρότητα

Αθήνα -Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς

Ημέρα 24ωρης απεργίας είναι η 8η Μαρτίου, καθώς πλήθος συνδικάτων διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Στον «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων θα μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ εξαίρεση θα υπάρξει σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και Μετρό μόνο για κάποιες ώρες, προς διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, Προαστιακό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και Μετρό (με εξαίρεση τις ώρες που προαναφέρθηκαν για τα δύο τελευταία), ενώ οι πολίτες θα έχουν δυσκολίες στο να βρουν και ταξί, καθώς και οι αυτοκινητιστές ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος στις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες.

Επίσης, μετακινήσεις δεν θα γίνουν ούτε με πλοία, μετά την απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν.

Συγκεκριμένα, 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει:

η ΑΔΕΔΥ,
το Εργατικό Κέντρο Αθηνών,
η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος,
η ΠΟΕΔΗΝ
και η ΔΟΕ.
Η ΟΛΜΕ μέχρι και την Παρασκευή (10/3) θα πραγματοποιεί στάση εργασίας στα σχολεία από τις 11:00 ως τη λήξη του ωραρίου.

Πώς θα κινηθούν οι συρμοί Μετρό, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ -Τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια
Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου θα κυκλοφορούν οι συρμοί του Μετρό Γραμμές 2 και 3 λόγω της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ομόνοια», «Μοναστηράκι» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά» και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42.
Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00-16:00

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω απεργίας
Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ είχαν ήδη εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, όπως αποφάσισε το Σωματείο Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Στεκόμαστε τόσο στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΣΕ όσο και τους συγγενείς των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Απεργία σε τρένα και Προαστιακό
Μέχρι και την Τετάρτη (8/3) θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα και ο Προαστιακός, έπειτα από τις αποφάσεις των σωματείων εργαζομένων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον Σιδηρόδρομο (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ).

Όπως αναφέρουν: Αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

«Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ αναφέρει ότι «προκηρύσσει 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Μαρτίου 2023, προκειμένου να διατρανώσουμε την θέση μας ότι ο Σιδηρόδρομος πρέπει να παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΟΣ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.

Στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα μετέχουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται και συμμετέχουν στα οχήματα βοήθειας και αποκατάστασης των βλαβών από τη σύγκρουση».

Δένουν στα λιμάνια τα πλοία
Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) την Τετάρτη, η οποία θα έχει διάρκεια από τις 00:01 έως τις 24:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει: «Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…», απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Συμμετοχή των οδηγών ταξί στις κινητοποιήσεις
Το «παρών» στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη θα δώσουν στις 12:30 της Τετάρτης (8/3) και οι οδηγοί ταξί, όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.

Το ΣΑΤΑ είναι αρωγός στον αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των Ελλήνων που απαιτούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές καθώς και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την δολοφονία δεκάδων ανθρώπων στα Τέμπη. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, ήταν εγκληματική πολιτική ανεπάρκεια. Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η ανθρώπινη ζωή και το κοινωνικό αγαθό της μεταφοράς, μπήκαν σε δεύτερη μοίρα και κυριάρχησε η απληστία και η μανία για μεγαλύτερο κέρδος. Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα και οι συστάσεις επιτροπών. Δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε άλλη εθνική τραγωδία.

Το ΣΑΤΑ θα είναι εκεί. Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. Το «πάμε και όπου βγει», οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, η υγεία και η εκπαίδευση, δεν μπορούν να είναι μέρος κυβερνητικής πολιτικής. Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να μπει στο ζύγι του κέρδους και του πλούτου καμιάς κυβέρνησης και καμιάς πολυεθνικής εταιρίας.

Ως κλάδος, καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν το ”παρών” στη συγκέντρωση στις 12.30μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Ενώνουμε την φωνή μας με τον ελληνικό λαό και λέμε

ΟΧΙ στην φίμωση της κοινωνίας
ΟΧΙ σε συρμούς θανάτου
ΟΧΙ σε συγκάλυψη ευθυνών
Να αποδοθούν, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών».

Δημόσιο: 24ωρη απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ
Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για αύριο Τετάρτη αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία- για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κλειστά σχολεία -24ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΔΟΕ
Τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 8ης Μαρτίου γνωστοποίησε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ζητώντας «να μην υπάρξει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη».

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Στάσεις εργασίας στα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά
Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα φαρμακεία της Αττικής μεταξύ 11:00 και 15:00, ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα φαρμακεία του Πειραιά.

«Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην αυριανή 8/3 κινητοποίηση για το τραγικό δυστύχημα με στάση εργασίας από 11 πρωί έως 3 μεσημέρι», ενημέρωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία Πειραιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειές τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά», σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Σύσταση να μείνουν κλειστά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας τις ώρες των κινητοποιήσεων
Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΑ συνιστά στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας να κλείσουν κατά τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ
Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ, πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 έως τις 16:00, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας. «Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Related posts

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Έκαναν στην γυναίκα μου ότι και στην Καρολάιν» – Μαρτυρία συναδέλφου του 32χρονου πιλότου (βίντεο)

4press

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις και δύο επιδόματα

4press

Συρία: Το «θαύμα» της ζωής που νίκησε τον θάνατο – Ο ομφάλιος λώρος της νεκρής μητέρας κράτησε το νεογέννητο ζωντανό(BINTEO)

4press