Υγεία & Fitness

Το γλυκό μπαχαρικό που δυναμώνει το μυαλό και διώχνει το άγχος

Προσθέτει γεύση, χαρίζει υπέροχη μυρωδιά, ενώ κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία

Ενισχύει το μεθυστικό άρωμα σε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Δίνει γεύση σε ελαφριά γλυκά και χαρίζει στα φρούτα ακόμη περισσότερη νοστιμιά.

Η κανέλα αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό μπαχαρικό όλων και όχι άδικα. Η μυρωδιά της είναι συναρπαστική, γοητεύοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς στη γαστρονομία. Και, παρ΄ ότι δε χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να την αγαπήσετε και να την προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κανέλα είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα εύγευστο μυρωδικό.

Αυτό υποδηλώνει μια ανασκόπηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα μελετητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Birjand, που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι βιοδραστικές ενώσεις της θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τη μνήμη και τη μάθηση. Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Samaneh Nakhaee και Alireza Kooshki, εξέτασαν μελέτες σε πολλές διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, όπως οι PubMed, Scopus, Google Scholar και Web of Science.

«Συλλέχθηκαν 2.605 μελέτες από διαφορετικές βάσεις δεδομένων τον Σεπτέμβριο του 2021 και τέθηκαν υπό έρευνα για την επιλεξιμότητα. Σαράντα μελέτες πληρούσαν τα κριτήριά μας και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση».

Οι μελέτες της ανασκόπησης εμπεριέχουν 33 έρευνες σε ζωντανούς οργανισμούς, 5 σε ανάλυση κυττάρων και ιστών και 2 κλινικές μελέτες με ιατρικούς ασθενείς, ενώ οι ερευνητές αξιολόγησαν πλήθος παραγόντων, όπως η ένωση ή ο τύπος της κανέλας, οι δόσεις ή τα βιοδραστικά συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, η διάρκεια και η μέθοδος κατανάλωσης, καθώς και άλλους.

Τέλος, ανέλυσαν και συνέκριναν τα αποτελέσματα των επιλεγμένων ερευνών, καταλήγοντας σε ένα βασικό συμπέρασμα: Η κανέλα θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τόσο τη μνήμη, όσο και τη γνωστική λειτουργία.

«Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η χρήση της κανέλας ή των συστατικών της, όπως η ευγενόλη, η κινναμαλδεΰδη και το κινναμικό οξύ, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά στη γνωστική λειτουργία», εξήγησαν οι ερευνητές. «Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη κανέλας ή κινναμαλδεΰδης σε ένα κυτταρικό μέσο κύτταρα μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση ενός αμυλοειδούς β, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των κυττάρων».

Μια εκ των μελετών, που αφορούσε σε εφήβους, έδειξε ότι η κατανάλωση κανέλας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα συνέβαλε στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης.

Related posts

Η «εκδίκηση του ταξιδιώτη»: Αυτή θα είναι η τάση στις διακοπές μετά την πανδημία

4press

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στην ποδηλασία

4press

Γήρανση του δέρματος και διατροφή – Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή

4press