Out of the box

“Μικρά Πορτρέτα” με τη Μαίρη Σοφούλη

Σε αυτή την ενότητα θα παρουσιάσω ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης της πόλης μας. Σκοπός αυτών των “Μικρών πορτρέτων” είναι να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας, δημιουργούς των γραμμάτων και των τεχνών, που επιμένουν να προσφέρουν το πνευματικό τους έργο, εντός των πυλών της πόλης μας, έστω και αν αυτό το περιβάλλον πολλές φορές ίσως να είναι ασφυκτικό και περιορισμένης εμβέλειας για την επαρκή προβολή της προσπάθειας τους.

Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανθρώπους που ίσως καθημερινά τους συναντούμε ή ισως κάποιους από αυτούς τους γνωρίζουμε προσωπικά, αλλά που δεν δίνουμε τόση σημασία στην άλλη τους ιδιότητα, αυτή του δημιουργού.

Επέλεξα να κάνω την αρχή, με μια παλιά φίλη αλλά και συνεργάτιδα μου πολλές φορές, στις ραδιοφωνικές μου εκπομπες στην ΕΡΑ – Πάτρας. Πρόκειται για την Σμυρλη Παναγιώτα που είναι αρκετά γνωστή στο αναγνωστικό κοινό της πόλης μας και όχι μόνο. 

Η Παναγιωτα Σμυρλη, συγγραφέας λογοτεχνικων βιβλίων, είναι η περίπτωση που κάποια στιγμή μέσα από την καθημερινότητα της, συνειδητοποιησε ότι μπορούσε να κάνει μια ριζική αλλαγή στη ζωή της, αφού διαπίστωσε ότι διέθετε εκ φύσεως συγγραφική πένα και από τότε δεν σταματά να γράφει και να μας εκπλήττει  ευχάριστα. 

Βιογραφικό σημείωμα 

Η Παναγιώτα Σμυρλη εχει ρίζες από την Σμύρνη, αλλά γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και ζει μόνιμα. Ασχολήθηκε με τα Οικονομικά αλλά για αρκετά χρόνια ισορροπουσε ανάμεσα στους αριθμούς και στην τέχνη του λογου γράφοντας άρθρα, δοκίμια και διηγήματα για μικρούς και μεγάλους, ενώ βραβεύτηκε τριάντα οκτώ φορές σε φιλολογικους διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Απέσπασε το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Διηγήματος με το διήγημα “Σπασμένο Ρόδι”. Τώρα η λογοτεχνία είναι η κύρια ασχολία της. 

Έργα της:

“Ανθειας 201” Μυθιστόρημα, εκδόσεις “ΕΝΤΟΣ”, (βραβείο κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου, για την νεανική ηλικία) 

“Ο Γάτος με το ψάθινο καπέλο” Μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη (εντάχθηκε στη Γλώσσα της Δ’ τάξης Δημοτικού) 

“Ερωτας ποταμός” Μυθιστόρημα, εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική. 

“Τα Τζοβαιρια της αγάπης” Μυθιστορημα(διακρίσεις από Αφγανιστάν και Ινδία). 

“Εφτά φεγγάρια “Μυθιστόρημα, εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική. 

“Η σφυρίχτρα της Στεφης” Παραμύθι εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική. 

” Λευκό Βαθύ “Μυθιστόρημα, εκδόσεις Υδροπλάνο. 

“Το γιορντανι της Αισε”Μυθιστορημα, εκδόσεις Υδροπλάνο. 

“Ψωμί καθάριο” Μυθιστόρημα εκδόσεις Υδροπλάνο. 

Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα των εκδόσεων Κέδρος, Εμπειρία Εκδοτική και Ψυχογιός. 

Ολοκληρωνοντας την παρουσίαση του μικρού πορτρετου της κας. Σμυρλη, τις έθεσα κάποιες ερωτήσεις που αφορούν την ίδια και το έργο της. 

Συνέντευξη στη Μαίρη Σοφούλη

1)κ.Σμυρλη,πως αξιολογειτε την σημερινή λογοτεχνικη κατάσταση στην Ελλάδα; 

_____Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε έναν αναβρασμό, κοινωνικό , ηθικό, πολιτικό αλλά κυρίως αξιακο. Αυτό αν και δημιουργεί σοβαρά θέματα στις πληθυσμιακες ομάδες, από τον τρόπο επιβίωσης έως και τον πολιτισμό, η Τέχνη βρίσκει πάντα τρόπους να διεγειρεται και να διεγειρει. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα εκφράζουν μέσα από την αφήγηση ιστοριών, μύθου και περιπέτειας όσα ταλανισαν και ταλανιζουν την ανθρωπότητα. Ωστόσο στις μέρες μας κάποια πράγματα έχουν εκποιηθει ή παραμορφωθει ή ακόμα βρίσκονται εκτός της δεοντολογικης λογοτεχνικής διαδικασίας, προβάλλοντας προχειρότητα ή έλλειψη σεβασμού στον αναγνώστη. Οι εκδοτικοί οίκοι διαφέρουν από αυτούς που ξέραμε παλιότερα, όχι ασφαλώς στο σύνολο τους.  Γι αυτό παρατηρείται το φαινόμενο των αυτοεκδοσεων,επειδή δεν περνούν τα κείμενά από το φίλτρο της κρίσης, έχουν επιβάλει αυτό που λέμε “σύντομο” τρόπο ανάγνωσης. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί και αυτοί είναι μεγάλη παρηγοριά και ελπίδα. 

2)Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν συγγραφέα να προωθήσει το έργο του και μάλιστα για έναν συγγραφέα εκτός Αθηνών; 

______Είναι πράγματι πολύ δύσκολη η προώθηση κυρίως στην επαρχία και μάλιστα αν έχεις κάποια συστολή. Ξέρουμε πως υπάρχουν προωθητικοι μηχανισμοι, αλλά αυτό προϋποθέτει μέσα που δεν είναι προσβάσιμα σε όλους. Όμως πιστεύω πολύ στον χρόνο και την συνέπεια. Αυτό που με απασχολεί είναι ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του ένα μου βιβλίο, να το χαρεί και να μην νοιώσει απογοήτευση. 

3)Ειστε ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα πορεία σας στο θέμα της αποδοχής σας τόσο από το αναγνωστικό κοινό, όσο και από την λογοτεχνική κοινότητα; 

_______Έχοντας κατά νου πως αυτά τα πράγματα δεν εκβιαζονται κι έρχονται με τρόπο φυσικό και με βάση τον σεβασμό, είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. 

4)Ποιος είναι ο λόγος που σας παρακινεί να γράφεται; 

_______Πάντα υπάρχει ένα δυνατό ερέθισμα, κάτι που άκουσες, είδες, διάβασες ή βίωσες που σου γίνεται με έναν τρόπο εμμονή και θέλεις να το αναλύσεις, να το εξετάσεις από κάθε πλευρά να μπεις μέσα του και ταυτόχρονα να το παρακολουθείς από απόσταση με τα μάτια του αυτόπτη μάρτυρα. Υπάρχει και το συλλογικό αδικαιωτο που πλημμυρίζει εντός σου μια εγερση. Είναι κι αυτό το “ψαχουλεμα” στα κιταπια της ιστορίας, η γοητεία του μύθου και της αποδοχής κάθε ήρωα που πλάθεις με τα δικά σου νοητικά κύτταρα, ο πόνος της γέννας που συνδαυλιζει κάθε συναίσθημα. 

5)Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο και τι; 

_______Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το βιβλίο που ετοιμάζεται τώρα και βρίσκεται στις τευταιες διορθώσεις, είναι γένους θηλυκού. Εννιά συν μία ιστορίες με γυναίκες από διάφορα μήκη και πλάτη της  γης, έρχονται να μας αφηγηθούν τις περιπέτειες τους. Άλλες κυνηγημένες από πολιτικές συγκυρίες, κάποιες από προσωπικά αδιέξοδα, άλλες εγκλωβισμένες σε ήθη σκληρά, παραδόσεις που έπεσαν  πάνω τους σαν πυκνές σκιές μέσα σε πολέμους ή τρικυμίες ατελευτητες, στην αχαλίνωτη μέγγενη των παθών, κατάφεραν το ανέφικτο…. 

Ευχαριστούμε πολύ την συγγραφέα  Παναγιώτα Σμυρλη   για την πρόθυμη ανταπόκριση της να μας μιλήσει για το πως βλέπει η ίδια την λογοτεχνία σήμερα, αλλά και για το σύνολο του έργου της. 

Επίσης, της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο λογοτεχνικό της έργο με πολλές εμπνεύσεις στο μέλλον και πάντα να υπηρετεί με τόσο πάθος αυτό που αγαπά, δηλ.  την συγγραφή. 

Καλή επιτυχία και στο καινούργιο της βιβλίο που θα βγει σύντομα στην κυκλοφορία. 

Related posts

The Rules of Chaos στην Cube Gallery

4press

Γεύσω Παπαδάκη στο Out Of The Box: Όλη η πορεία, με συνοδοιπόρο την τέχνη είναι μια σχέση ερωτική

4press

“Tatiana Dimou” – Nέα εκθεσιακή περίοδο με τίτλο «Γραφή και Ανάγνωση ΙI».

4press