Τεχνολογία & Επιστήμη

Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές μέσω του Know Your Customer

Ιδιαίτερα δημοφιλές έχει καταστεί το Know Your Customer, η ψηφιακή υπηρεσία που διατίθεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με αντικείμενο την ψηφιακή προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων ταυτοποίησης σε τράπεζες και ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του KYC, μέχρι σήμερα 1,6 εκατ. πολίτες έχουν πραγματοποιήσει 5,4 εκατ. συναλλαγές, ενώ αρχικά η εν λόγω υπηρεσία περιλάμβανε μόνο την υποβολή απαιτούμενων εγγράφων πιστοποίησης προς τις τράπεζες. Μέσω του KYC, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, με την προϋπόθεση της ρητής συγκατάθεσης των πολιτών, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του Δημοσίου, μόνο με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, τα δεδομένα που απαιτούνται, βάσει του Νόμου 4557/2018, για την εξακρίβωση και την επαλήθευση της ταυτότητας, των στοιχείων επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και των ετήσιων εισοδημάτων τους.

Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με την αξιοποίηση του Know Your Customer και από ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι πολίτες γλιτώνουν αντίστοιχες επισκέψεις και για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, μέσω της διάθεσης της υπηρεσίας KYC, οι πολίτες έχουν εξοικονομήσει εκατομμύρια επισκέψεις στις τράπεζες αλλά και στους φορείς που εκδίδουν τα έγγραφα των οποίων απαιτείται η προσκόμιση. Αντίστοιχο, κατά τον κ. Αναγνωστόπουλο, είναι και το όφελος για τον έλεγχο όλων αυτών των στοιχείων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που πλέον γίνεται αυτόματα, καθιστώντας «το όφελος σε ανθρωποπροσπάθεια ανεκτίμητο».

Η αξιοποίηση της εν λόγω ψηφιακής υπηρεσίας από τις ασφαλιστικές εταιρείες αφορά όλο τον κύκλο ζωής ενός συμβολαίου ασφάλισης, δηλαδή την ανάληψη, την τροποποίηση ή ακόμα και την εξαγορά του. Παράλληλα, το KYC συνδράμει στην πιστοποίηση που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε διαχείριση κανονιστικής συμμόρφωσης και εκτιμάται θετικά από τον επόπτη τους, την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ευρύτερα, όπως έχει αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης, τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιδιώκεται το ελληνικό κράτος να έχει ψηφιοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 99%, ενώ εκκρεμούν να μετατραπούν σε ψηφιακές περίπου 4.000 διαδικασίες που περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Το Know Your Customer είναι μία από τις 1.530 υπηρεσίες που διαθέτει η πλατφόρμα gov.gr μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκαν 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές το 2022.

Related posts

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση στην Υπηρεσία των Οικονομικών

4press

Microsoft: Δωρεάν προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων σε 30 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας

4press

Καιρός: «Καμίνι» από την Τετάρτη η χώρα – Δείτε πού θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος

4press