Στα πλαίσια της Αντιπυρικής περιόδου που ήδη διανύουμε, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων Αντιπύραρχος Ανδρέας Δημητρόπουλος επισκέφτηκε το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της επιχείρησης Αθανάσιο Ζησιμόπουλο, από τον οποίο έγινε περιήγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης του Σπηλαίου . Πρόκειται για μόνιμη έκθεση που σχεδιάστηκε ακολουθώντας τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας και που συνδυάζει τις εναλλαγές πληροφοριών με τις εναλλαγές τεχνικών φωτισμού και ενίσχυσης και επαύξησης του περιβάλλοντος, σε διαρκή διασύνδεση με το σπήλαιο.
Στην συγκεκριμένη έκθεση η συνεργασία των διαδραστικών προβολών με τον εκθεσιακό φωτισμό δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον εμβύθισης (immersive environment), όπου η μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα προσελκύει τους επισκέπτες και τους κρατά το ενδιαφέρον.
Επιπρόσθετα, η παροχή ακουστικών και οπτικών περιγραφών δημιουργεί πιο προσβάσιμες εμπειρίες, διεγείροντας πολλαπλές αισθήσεις, καθιστώντας έτσι τους χώρους του μουσείου πιο προσιτούς και ελκυστικούς σε επισκέπτες με αναπηρία.
Καινοτομία / Πρωτοτυπία
Στη νέα μόνιμη έκθεση του Σπηλαίου των Λιμνών:
- Αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά και οι ιστορίες που αφορούν το σπήλαιο με πολλαπλά εποπτικά μέσα.
- Χρησιμοποιούνται ποικίλες πηγές φωτός, εντάσσοντας τις ψηφιακές προβολές στην ενίσχυση και επαύξηση του εκθεσιακού περιβάλλοντος.
- Εφαρμόζονται τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και αλγόριθμοι μηχανικής όρασης για την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες.
- Χρησιμοποιείται τεχνολογία υψηλού επιπέδου, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η προβολής της.
- Οι ψηφιακές προβολές σχεδιάστηκαν νοηματικά, χωρικά και γραφιστικά, προγραμματίστηκαν και εγκαταστάθηκαν κατάλληλα, ώστε να αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης, απόλυτα ενταγμένο στην εκθεσιακή αφήγηση.
- Η εκθεσιακή εμπειρία είναι πολυαισθητηριακή και προσβάσιμη σε όλους, με το κοινό να συμμετέχει στην εκθεσιακή αφήγηση.
Αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί….



