Πολιτική

Συναγερμός στη ΝΔ για αλαζονεία – Μητσοτάκης, Δένδιας «καρφώνουν» Γεωργιάδη που «μαζεύει» τα περί 180 βουλευτών

Τα σημάδια έπαρσης θορύβησαν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, αφού η παραμικρή ένδειξη αλαζονείας μπορεί να τιμωρηθεί στις επικείμενες εκλογές με βαρύ κόστος για τη ΝΔ

(upd) Συναγερμός σήμανε στη ΝΔ μετά τις αλαζονικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί αναθεώρησης του Συντάγματος μετά τη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου και εν όψει της αναμέτρησης στις 25/6.
Τα σημάδια έπαρσης θορύβησαν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, αφού η παραμικρή ένδειξη αλαζονείας μπορεί να τιμωρηθεί στις επικείμενες εκλογές με βαρύ κόστος για τη ΝΔ και τον στόχο της για αυτοδυναμία και πολιτική παντοδυναμία.
Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» έχει σημάνει σιωπητήριο έως την ημέρα των εκλογών και την προκλητικότητα Γεωργιάδη έσπευσαν να καυτηριάσουν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Νίκος Δένδιας.

Μητσοτάκης κατά Γεωργιάδη: Λάθος οι δηλώσεις του

Σε συνέντευξή του στον Alpha ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις στελεχών ότι η ΝΔ θα πάρει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή», φωτογραφίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη.
«Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις.
Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία και δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία.
Είναι πρακτικά αδύνατον η Νέα Δημοκρατία να πάρει 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή.
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το Σύνταγμα, προβλέπει τους 180 βουλευτές, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Βουλή, ακριβώς γιατί απαιτεί από εμάς να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να αλλάξουμε τον καταστατικό χάρτη της χώρας και αυτό θα το επιδιώξω σε κάθε περίπτωση.
Αν θέλουμε να κάνουμε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Άρα, μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι ”θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου, σε μία κατεύθυνση που ικανοποιεί μόνο εμένα”.
Ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε αριθμητικά θα είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος είναι τελικά αυτή…», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δένδιας κατά Γεωργιάδη

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε με νόημα «για εμάς η πρόκληση είναι να μην επιδειχτεί η παραμικρή αλαζονεία. Προφανώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα.
Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη.
Να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό, να έχουμε μια δεύτερη τετραετία, συνέχιση της πρώτης και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο».

Η παγίδα της αλαζονείας

«Υπάρχει πάντα η παγίδα της αλαζονείας. Δεν υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή που ένα κόμμα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης αυξάνει το ποσοστό του.
Έχουμε ένα πολύ μακρύ γενετικό υλικό που μας δίνει και την αίσθηση της ευθύνης και της σοβαρότητας που θα επιτρέψει να το διαχειριστούμε με επάρκεια και με σεμνότητα.
Με τίποτα δε θεωρώ ότι έχω το 40% στην τσέπη μου.
Είναι όλα απ’ την αρχή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική κοινωνία προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να υπογραμμίσει «εδώ φάνηκε καθαρά ότι η ελληνική κοινωνία θέλει ο Μητσοτάκης να παραμείνει πρωθυπουργός. Η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε με την πρόταση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας».
«Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να διαμαρτυρηθεί», όμως, όπως είπε: «Η ελληνική κοινωνία έκρινε ότι από τις επιλογές που είχε εμείς ήμασταν η καλύτερη και ασφαλέστερη», πρόσθεσε.

Τα «μαζεύει» ο Γεωργιάδης

Μετά τις «συστάσεις» Δένδια ο κ. Γεωργιάδης εσπευσμένα μάζεψε τα περί αναθεώρησης του Συντάγματος, παίρνοντας πίσω τις αρχικές του δηλώσεις.
«Συμφωνώ απολύτως με τη δήλωση του κυρίου Δένδια, εγώ ποτέ δεν υπονόησα αυτό που μου χρεώνουν», είπε στο Real Fm.
«Μα και να είχαμε 180, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι απίθανο σενάριο, και να είχαμε 180, η συνταγματική αναθεώρηση θέλει και επόμενες εκλογές.
Δεν σημαίνει ότι ψηφίζουμε 180 και αλλάζει το Σύνταγμα», ισχυρίζεται ενώ πριν από λίγες ώρες έλεγε πως το στοίχημα είναι «να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Ο φόβος της διόρθωσης στις εκλογές 25/6

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης «πρέπει να είναι συναινετική. 
Καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ευρύτερες συναινέσεις».
«Μη χάσουμε πάλι μία ευκαιρία, όπως χάσαμε το 2008. Αυτή ήταν η θέση μου και αυτή ήταν και η δήλωσή μου», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως «διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ είναι η αλλαγή του Συντάγματος που θέλει 180 (σ.σ. βουλευτές)» και ότι η ΝΔ πρέπει να πει στους πολίτες ότι στόχος «δεν είναι να πάρει η ΝΔ την κυβέρνηση», αλλά είναι να εξασφαλίσει όλους τους βουλευτές που χρειάζεται για την αναθεώρηση.
«Μακριά από εμένα η αλαζονεία», λέει τώρα ο κ. Γεωργιάδης και ξορκίζοντας το …κακό ισχυρίζεται πως «κανένας συμπολίτης μου δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής ψήφου με τη Νέα Δημοκρατία».
«Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων μας με τη συμπεριφορά μας να τους αποδείξουμε (σ.σ. στους κεντρώους ψηφοφόρους) ότι έχουν κάνει τη σωστή επιλογή, ότι καλώς μας εμπιστεύθηκαν και ότι θα σκιστούμε για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη», δήλωσε υπό το κράτος έντονης ανησυχίας, πως η έπαρση θα επιφέρει μία …αριστερή διόρθωση στο 40% που έλαβε η ΝΔ στις πρώτες εκλογές.

Related posts

Ο Άγγελος Τσιγκρής ζητά την άμεση λειτουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου Κλειτορίας

4press

Αντώνης Χαροκόπος: Μήνυμα κατά της Βίας

4press

Ο Παναγιώτης Βαγγελάκος υποψήφιος με τον Γιάννη Λέντζα

4press