Τεχνολογία & Επιστήμη

Ο φυλακισμένος επιστήμονας που επεξεργάστηκε γονιδιακά ανθρώπινα έμβρυα θέλει τώρα να μεταμορφώσει το ανθρώπινο είδος

Η ιδέα της γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων εμβρύων οδήγησε τον Κινέζο επιστήμονα He Jiankui στη φυλακή.

Τώρα, μετά την αποφυλάκισή του υποστηρίζει ότι οι γενετικά επεξεργασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι το μέλλον του είδους μας.

Η ιδέα ότι η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να βελτιώσει την ανθρωπότητα δεν είναι καινούργια, αλλά έχει λάβει κάποιες ενδιαφέρουσες, αν όχι ακραίες, εκφράσεις μέσα στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες στροβιλίζεται στο μυαλό του He Jiankui, ενός Κινέζου επιστήμονα του οποίου η γονιδιακή επεξεργασία ανθρώπινων εμβρύων του επέφερε εκτός από τη δυσφήμιση και μια ποινή φυλάκισης. 

Ο He είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης το 2019 επειδή τροποποίησε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9 το γονίδιο CCR5 σε ανθρώπινα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας, με σκοπό να προσδώσει ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό HIV.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα έμβρυα τοποθετήθηκαν στις μήτρες δύο γυναικών και η μια εξ’ αυτών γέννησε δίδυμα γενετικά τροποποιημένα μωρά. Τώρα, ο He, γνωστός ως JK σε φίλους, πιστεύει ότι οι γενετικά επεξεργασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι το μέλλον του είδους μας.

Ο επιστήμονας σε συνέντευξη του είχε δηλώσει τότε ότι στόχος της τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, για να αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό του HIV.

Να κάνει την ανθρωπότητα καλύτερη…

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του The New Yorker, το έργο του JK στη γενετική τροποποίηση φαίνεται να καθοδηγείται από έναν σημαντικό στόχο – να κάνει την ανθρωπότητα καλύτερη.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ο Κινέζος ήλπιζε να το κάνει αυτό ήταν η γονιδιακή επεξεργασία εμβρύων που θα βοηθούσε στην αποφυγή ασθενειών όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και ο HIV.

Το όλο εγχείρημα έδειξε ένα άτομο που «προσπαθεί να παραστήσει τον Θεό» και που το μόνο που κατάφερε ήταν να μπει στη φυλακή. Τώρα, όμως, ο διαβόητος επιστήμονας επέστρεψε στον κόσμο, αποφυλακίστηκε πέρυσι, και από ό,τι φαίνεται σχεδιάζει ήδη το πώς θα ξαναγυρίσει στο έργο του- τη δημιουργία ανθρώπων με γονιδιακή επεξεργασία.

Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε έμβρυα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων μωρών; Λοιπόν, ο JK ήταν έξυπνος στην προσέγγισή του.

Για αρχή, εστίασε στην εύρεση ενός τρόπου για την εξάλειψη του κινδύνου από HIV και στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε αυτό και το χρησιμοποίησε για να στρατολογήσει ζευγάρια μέσα από HIV/Aids chats.

Σε αυτά τα ζευγάρια, ο ένας σύντροφος είχε μολυνθεί και ο άλλος όχι. Για αυτά τα ζευγάρια, η γονιδιακή επεξεργασία που πρόσφερε ο JK ήταν μια πραγματική ευκαιρία να αποκτήσουν παιδί χωρίς να ανησυχούν για τη μετάδοση του HIV.

Φυσικά, η όλη ιδέα είναι πολύ φιλόδοξη και σίγουρα ακροβατεί μεταξύ της βιοηθικής και της επιστήμης.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό σχετικά με την εξέλιξη των γονιδιακά επεξεργασμένων εμβρύων από τον ίδιο στο παρελθόν και με το πώς είναι οι πρώην ασθενείς του.

Τώρα που ο επιστήμονας βγήκε από τη φυλακή, πιθανότατα θα τον δούμε να επινοεί νέους τρόπους για να προωθήσει την προσπάθειά του στη γενετική επεξεργασία ανθρώπων.

Εξάλλου, έχουμε ήδη δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, ενώ σε γενετικά τροποποιημένες γάτες θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τα γονίδια που μας προκαλούν αλλεργίες.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε επιστήμονες να αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη και στην ανθρωπότητα.

Related posts

Αίθριος καιρός με τοπικές βροχές και νεφώσεις σήμερα

4press

Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραπάνω από μια φορά η ΚΝ95

4press

Πασχαλινές προσφορές έως 60% σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ

4press