Τεχνολογία & Επιστήμη

Μικροσκοπικό εμφύτευμα μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου

Η νέα συσκευή έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και μπορεί να διεξάγει δεκάδες πειράματα ταυτόχρονα.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν καλύτερα τα γλοιώματα, έναν από τους συχνότερους καρκίνους του εγκεφάλου. Τα γλοιώματα είναι μια ομάδα όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα εγκεφαλικά κύτταρα από τα οποία προέρχονται, καθώς και το βαθμό επιθετικότητας.

Το νέο εμφύτευμα έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να διεξάγει δεκάδες πειράματα ταυτόχρονα, προσφέροντας ακριβή εικόνα στους γιατρούς για τις επιδράσεις των φαρμάκων στους όγκους.

«Προκειμένου να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτούς τους όγκους, πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε, από νωρίς, ποιο φάρμακο λειτουργεί καλύτερα σε κάθε ασθενή», αναφέρει ο συν-αρχικός ερευνητής και συν-συγγραφέας Πιερπάολο Περούτσι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Το εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στον όγκο για δύο με τρεις ώρες και δοκιμάζει έως και 20 φάρμακα. Αυτό δίνει στους γιατρούς μια ακριβή ιδέα στο πώς αντιδρά ο όγκος σε κάθε θεραπεία. Οι πληροφορίες που συλλέγει η συσκευή αποστέλλονται σε εργαστήρια για μελέτη.

Έξι ασθενείς δοκίμασαν αυτή τη συσκευή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Κανείς ασθενής δεν εμφάνισε παρενέργειες και οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλές πολύτιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αντιδρούσαν οι όγκοι στις διάφορες θεραπείες. Αυτές οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των θεραπευτικών επιλογών, καθιστώντας τες πιο αποτελεσματικές για κάθε ασθενή.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι πρόκειται για μια προσέγγιση νέας γενιάς για την εξατομικευμένη ιατρική», καταλήγει ο Περούτσι. «Η δυνατότητα να φέρουμε το εργαστήριο κατευθείαν στον ασθενή ξεκλειδώνει τόσες πολλές δυνατότητες όσον αφορά το είδος των πληροφοριών που μπορούμε να συλλέξουμε, κάτι που αποτελεί νέο και συναρπαστικό πεδίο για μια ασθένεια που έχει πολύ λίγες επιλογές προς το παρόν».

Related posts

O Μάριος Ζαφειρόπουλος μιλά στη 4press για τη φιλοσοφική συμβουλευτική και το ρόλο της

4press

Κι όμως, η κλιματική αλλαγή μπορεί να «σκοντάψει» στις… πέτρες που τοποθετούν Έλληνες ερευνητές

4press

Το 40% των καταναλωτών παγκοσμίως χρησιμοποιούν FinTech εφαρμογές

4press