Πολιτική

Το στοίχημα της διεύρυνσης: τι συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Το πρώτο δεδομένο, αυτό που σκορπάει χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ (και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το καλό κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) είναι πως σε τρεις δημοσκοπήσεις πια το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα, περνώντας για πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όντως η πτώση των ποσοστών του και η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί μη αναστρέψιμη, η Χαριλάου Τρικούπη αναπόφευκτα θα γίνει αποδέκτης στελέχων και ψηφοφόρων. Και σ’ αυτό το ερώτημα, που μεταφράζεται κυρίως στο «πώς και ποιους δεχόμαστε», ήταν μια συζήτηση που κυριάρχησε μεταξύ των στελεχών. Πάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης:

«Καλώ κάθε προοδευτικό άνθρωπο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υπάρξει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η «γνήσια ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης θα βασιστεί στα παιδιά της, όχι σε μεταγραφές», θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα των συνεργασιών σε κοινωνικό επίπεδο: «Οχι ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, ναι στον δύσκολο αναγεννησιακό δρόμο των κοινωνικών συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Αριστερά, η Οικολογία, ο αδύναμος λαός και η μεσαία τάξη, σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία».

Στο γενικό πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα μετριοπάθειας («κανένας πανηγυρισμός, οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν κάνουμε άλμπουμ φωτογραφιών»), μιλώντας για τον «Δαβίδ που μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ»: «Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσει τη ΝΔ», σχολίασε, επικρίνοντας την σημερινή κυβέρνηση για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την φοροδιαφυγή, την δημόσια υγεία στα νησιά και τα Τέμπη -επιχειρώντας να αποδομήσει το εκσυγχρονιστικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου. «Αποτελεσματικότητα υπό του μηδενός, σε μια μακρά αλυσίδα επιτελικών φιάσκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Related posts

Μπαίνει στη βουλή και η Χριστίνα Αλεξοπούλου

4press

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Oι δράσεις μεταποίησης του CCLD/Leader ενισχύονται με 5,6 εκατ. ευρώ

4press

Το Ιράν απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ

4press