Ειδήσεις

Η εστίαση «τρέμει» για την αύξηση του ΦΠΑ: «Δεν έχουμε άλλες αντοχές»

υποχρεωτικός εμβολιασμός εστιαση

Αναστάτωση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσε η αύξηση του ΦΠΑ και επιστροφή του στο 24% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, το τσάι, η μπυρα χωρίς αλκοόλ, το ρόφημα της σοκολάτας, το ανθρακούχο νερό, με εξαίρεση τον καφέ που που θα παραμείνει στο 13%.

Επαγγελματίες του κλάδου σχολιάζουν στο Dnews πως κάτι τέτοιο μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να έχει αφού για να καλυφθεί το ποσό θα υπάρξει και αναγκαστική αύξηση στα προϊόντα κάτι που θα «στενέψει» ακόμα περισσότερο τον πελάτη, αλλά κι τις επιχειρήσεις.

«Η εστίαση τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει από 40 κύματα», σημειώνει στα Dnews ιδιοκτητης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν έχουμε αλλά περιθώρια ούτε αντοχές. Τα κόστη λειτουργίας όπως η ενέργεια, τα ενοίκια και οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%. Αυτό έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές που ήδη έχουν αυξηθεί περίπου 10-15%. Με την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα συγκεκριμένα προϊόντα θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε κι άλλο τις τιμές. Είναι ένα δυσάρεστο μέτρο που μόνο κακό θα επιφέρει», αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 και ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

«Με το μέτρο αυτό η δουλειά θα μειωθεί κι άλλο. Δεν καταλαβαίνουμε σε τι εξυπηρετεί. Οι τιμές είναι υψηλές και με την αύξηση του ΦΠΑ θα γίνουν επιπλέον ανατιμήσεις. Το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να απομακρύνει τον κόσμο από την εστίαση. Οι περισσότεροι τα βγάζουν πέρα δύσκολα, έκαναν κάποιες εξόδους για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, ωστόσο εάν αυξηθούν οι τιμές ούτε αυτές δεν θα κάνουν. Είναι ένα ντόμινο που στο τέλος θα είμαστε όλοι χαμένοι. Όλα ανεβαίνουν εκτός από τους μισθούς, πάμε από το κακό στο χειρότερο».

Related posts

Εξαπάτησαν επιχειρηματία στο Αίγιο με πλαστό “έμβασμα”- Του απέσπασαν 6.342 ευρώ

4press

ΕΕ: Πως σχεδιάζουν να «χτυπήσουν» την Τουρκία για την αυθαίρετη δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ?

4press

Από παράταση σε… παράταση τα Βαρέα και ανθυγιεινά, τέλος Αυγούστου η νέα λίστα

4press