Επικαιρότητα Πολιτική

“Crash test” για το νομοσχέδιο ιδιωτικού χρέους στη Βουλή

Της Βάσως Αγγελέτου

Στην κρίση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τίθεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το νομοσχέδιο “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167” το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα μετέχουν περισσότεροι από 10 φορείς, ενώ έχουν προσκληθεί για να συνεισφέρουν στη συζήτηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Την ΕΕΤ θα εκπροσωπήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γεώργιος Μαλιγιάννης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, εκ μέρους των servicers θα παραστεί ο πρόεδρος της Ένωσης και CEO της Cepal, Θοδωρής Αθανασόπουλος, ενώ από την ΤτΕ θα παραστούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι.

Ήδη από τη χθεσινή συνεδρίαση ανέβηκαν οι τόνοι με την παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νέο νομοσχέδιο “δεν φέρνει λύση άλλα βλέπει επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους”.

Ο κ. Γερουλάνος, αφού απαρίθμησε τα θέματα που επιζητούν λύσεις, αλλά δεν προσφέρονται με το εν λόγω ν/σ, όπως είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία τής πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης κ.α., αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες η Κυβέρνηση αγνοεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “αν δεν μπορείτε να δείτε τον άνθρωπο πίσω από το δάνειο, δείτε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία με τη δουλειά, την κατανάλωση και τις επενδύσεις τους, είναι σήμερα με τα χέρια δεμένα. Και ότι αυτό το Νομοσχέδιο, δεν τα λύνει. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο στη σημερινή του μορφή. Ένα Νομοσχέδιο, που λέει ότι λύνει το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει μόνο χρόνο για εσάς, τις τράπεζες και τα funds, δεν είναι το Νομοσχέδιο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία”.

Σήμερα στις 10 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσία φορέων με θέμα το προγραμματικό σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια.

Υπερασπιζόμενος το νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, μέσω του οποίου παρέχονται κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων και το οποίο συνέβαλε στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019, σε 8,6% τον Ιούνιο του 2023.

Για τους servicers, εξήγησε ότι το ν/σ εισάγει σειρά συγκεκριμένων υποχρεώσεων για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με βάση τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167 που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία. “Τι προβλέπουμε στο συγκεκριμένο; Προβλέπουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει, το λέμε στο άρθρο 13, ενημέρωση από την πλευρά servicers, που σήμερα δεν υπάρχει σε σχέση με τους τόκους, τις προμήθειας, άλλες χρεώσεις, το ισχύον επιτόκιο, η περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος των δόσεων, η ημερομηνία της πληρωμής, το τρέχον υπόλοιπο. Δηλαδή, μια σειρά από πληροφορίες σε σχέση με το δάνειο, με την οφειλή, με το που βρίσκεται η κατάσταση, είναι μια ακτινογραφία, όπως γίνεται και με την περίπτωση σήμερα των τραπεζών.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο ΥΠΕΘΟ επισήμανε ως θετική αλλαγή τη μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3% σταθερά για τρία χρόνια, καθώς και τη μείωση του ύψους της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση με έως και 28% μεγαλύτερο κούρεμα. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα είναι ουσιαστικά υποχρεωτικές πια για τους servicers. “Εάν θέλει ο δανειολήπτης απορρίπτει το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά οι servicers είναι υποχρεωμένοι να το δεχτούν, εκτός και αν πάνε στα δικαστήρια”, ανέφερε.

Τέταρτο σημείο του ν/σ είναι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. “Όταν είχε προβλεφθεί ο συγκεκριμένος φορέας υπήρξαν λαϊκίστικες κραυγές, ότι θα έρθουν κοράκια με νύχια γαμψά και θα πάρουν τα σπίτια του κόσμου και τα λοιπά. Το θέμα είναι ότι από τότε που θεσπίστηκε αυτός ο φορέας μέχρι σήμερα κανένα κοράκι δεν εμφανίστηκε, διότι προφανώς, όπως ομολόγησαν και διάφοροι ρήτορες από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, δεν ήταν τόσο ελκυστική η λύση. Επομένως, προσπαθούμε να δούμε πώς θα συνδυάσουμε την έκφραση ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιωτών – επενδυτών με την προστασία των δανειοληπτών”.

Πέμπτο σημείο του ν/σ είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο Πτωχευτικός Κώδικας  όπου “δεν γίνονται πολύ μεγάλες παρεμβάσεις αλλά παραβάσεις λογικής”. Ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη θα αναζητούνται αυτόματα από δημόσιους φορείς και τράπεζες με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, για να περιοριστεί η γραφειοκρατία και ότι τυχόν σφάλματα.

Η έκτη παρέμβαση είναι η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς -κάτι που προβλέπεται ήδη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. “Δίνουμε τη δυνατότητα σε εταιρείες παροχής πιστώσεων – όπως λέγονται-, εκτός από πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει θέμα με τα στεγαστικά δάνεια, υποθέτω το ξέρετε κι εσείς.

“Δε νομίζω μέσα τους οι τράπεζες να είναι πολύ ευτυχείς με το ότι διευρύνουμε την περίμετρο εκείνων που μπορεί να δίνουν δάνεια στην Ελλάδα. Εγώ, δεν ισχυρίζομαι ότι “με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξει ένα θαύμα και θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη η κατάσταση”, αλλά είναι βέβαιο ότι πάμε προς την κατεύθυνση που είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι, όπως και να το μετρήσεις πάλι, ενισχύεται ο ανταγωνισμός”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Related posts

Γλυκά Νερά: Εξοργισμένη η οικογένεια της Καρολάιν με ορισμένα ΜΜΕ

4press

Εύα Καϊλή: «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» – Νέες «βόμβες» για το Qatar Gate

4press

ΔΕΘ – Αντιδράσεις ενστόλων

4press