Οι ιώσεις μας «χτύπησαν» την πόρτα και αυτό πλέον φαίνεται έντονα το τελευταίο περίπου δεκαπενθήμερο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και η έξαρσή τους.
Ο καιρός μπορεί να είναι ζεστός για τα δεδομένα της εποχής, αλλά είναι εκ των βασικότερων παραγόντων για την εξάπλωση των ιώσεων, όπως και συνέβη, ενώ η κορύφωσή τους αναμένεται κατά την εορταστική περίοδο και αμέσως μετά απ αυτή, αν και γενικότερα οι ιώσεις θα μας ταλαιπωρούν μέχρι και τον Μάρτιο!
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος αναφέρεται στις ιώσεις και στην έξαρσή τους που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, αναφέρεται και σε ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τον επιστημονικό κλάδο και δεν είναι προς όφελος της υγείας των ασθενών, αυτό της κατανάλωσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
«Η περίοδος που έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις στην περιοχή του Αγρινίου έχει ξεκινήσει. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην ομάδα των παιδιών, επειδή λόγω σχολείου ή βρεφονηπιακών σταθμών έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά και το ένα κολλάει το άλλο. Η έξαρση παρουσιάζεται πάντα πρώτα στην ομάδα αυτή, των παιδιών, τα οποία μετά μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους και κολλάνε οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Είναι σημαντικό να προσέξουμε και τώρα κυρίως τις ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους και έτσι εξαπλώνεται ο ιός.
Βρισκόμαστε στην αρχή του Δεκεμβρίου και η εξάπλωση των ιώσεων είναι μεγαλύτερη, γιατί ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός για την εποχή. Η αρχή των ιώσεων στην περιοχή του Αγρινίου έγινε περίπου εδώ και 15 ημέρες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η έξαρσή τους. Η κορύφωση αναμένεται στις γιορτές και αμέσως μετά, ενώ οι ιώσεις θα μας ταλαιπωρούν μέχρι και τον Μάρτιο» τόνισε ο κ. Κοντοπάνος.
Για την κατανάλωση των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Κοντοπάνος επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε ως προς αυτό και γι’ αυτό γιατροί και φαρμακοποιοί «φωνάζουν» να σταματήσει να γίνεται η κατανάλωση των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, διότι αυτό δεν ωφελεί την υγεία των ασθενών, απεναντίας ο οργανισμός όταν θα υπάρξει ανάγκη αντιβιοτικών, δεν θα ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε.

Επ’ αυτού ο κ. Κοντοπάνος συγκεκριμένα ανέφερε: «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων. Μέχρι και τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε ότι παίρνονται μόνο με ιατρική συνταγή η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη, με το παραμικρό δηλαδή ο κάθε συμπολίτης μας πήγαινε σε ένα φαρμακείο και έπαιρνε αντιβίωση. Από καιρό φωνάζαμε σαν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η χορήγηση της αντιβίωσης με ιατρική συνταγή και τελικά θεσμοθετήθηκε. Έχει μειωθεί η κατανάλωση, αλλά και πάλι είμαστε στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως οι αντιβιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή δεν τον βοηθούν, κυρίως σε ότι αφορά τις ιώσεις και πως όταν πραγματικά θα υπάρχει ανάγκη για αντιβίωση εξαιτίας κάποιας σοβαρής επιπλοκής, τότε θα έχουμε καταφέρει η αντιβίωση να μην μας «πιάνει».
Πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και μόνο όταν αυτός το κρίνει να λαμβάνουμε αντιβίωση. Αυτά ισχύουν και για την περιοχή μας. Δεν παίρνουμε την αντιβίωση, που πήρε η γειτόνισσα και έγινε καλά, δεν παίρνουμε την αντιβίωση που είχαμε πάρει παλιότερα γιατί τότε είχαμε γίνει καλά. Δεν σημαίνει πως κάθε φορά έχουμε το ίδιο θέμα να αντιμετωπίσουμε και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πάρουμε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή.
Η θεσμοθέτηση της χορήγησης αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή έχει θεσμοθετηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά συνεχίζεται η κατανάλωση αντιβιώσεων χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να περίσσεψε η αντιβίωση από μία προηγούμενη φορά. Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται κατάχρηση, χωρίς να φταίει απαραίτητα κάποιος γι αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «η περίοδος των ιώσεων στην Ελλάδα ξεκινά όταν αλλάζει ο καιρός, περίπου από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Δυστυχώς όμως βλέπουμε πως το κλίμα δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν εποχές, ενώ υπάρχει και μόνιμη υγρασία.
Φτάσαμε στον Δεκέμβριο και η θερμοκρασία είναι υψηλή για την εποχή. Επίσης, υπάρχει υγρασία, σημειώνονται βροχοπτώσεις και δεν υπάρχει κρύο. Αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα οι ιώσεις, τα σταγονίδια συγκεκριμένα που μεταδίδουν τις ιώσεις, λόγω της υγρασίας παραμένουν περισσότερο στην ατμόσφαιρα.
Με την έντονη υγρασία που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι ευκολότερο στα σχολεία, σε συνεστιάσεις, σε καταστήματα και στην εκκλησία, σε χώρους δηλαδή που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι μαζί, να έρθει ο καθένας σε επαφή με τα σταγονίδια που παραμένουν περισσότερη ώρα στην ατμόσφαιρα και έτσι να προκύψουν τα συμπτώματα των ιώσεων.
Οι ιώσεις είναι συνήθως του ανώτερου αναπνευστικού. Δηλαδή μιλάμε για ένα βήχα, για ένα γαργάλημα στο λαιμό, για μια καταρροή στη μύτη, για φτάρνισμα ή κοκκίνισμα στα μάτια και μέχρι εκεί. Σε κάποιους βέβαια μπορεί να παρουσιαστούν και δέκατα, λίγο πυρετός ή μια καταβολή. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν αντιμετωπίζονται μόνο με μια αντιβίωση και χωρίς ιατρική συμβολή και καθοδήγηση. Η αντιβίωση σκοτώνει μικρόβια και όχι ιούς. Ένα σοβαρό πρόβλημα στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι η κατάχρηση των αντιβιοτικών από τους ασθενείς, χωρίς ιατρική συνταγή και αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται συχνότερα στην Ελλάδα.
Στο Αγρίνιο τις τελευταίες ημέρες έχει παρουσιαστεί έξαρση των ιώσεων, οι οποίες έχουν όμως παρουσιαστεί εδώ και καιρό. Η έξαρση παρουσιάζεται και στα μικρότερης ηλικίας άτομα. Διαπιστώνεται δηλαδή πως έχουν πολύ μπούκωμα, πολύ βήχα αν και τα περισσότερα συμπτώματα χρειάζονται το χρόνο τους. Η αντιμετώπιση όμως γίνεται με ιατρικές οδηγίες, πολλά ζεστά και υγρά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η διαφορά όμως μεταξύ του μικρού σε ηλικία ασθενούς και του μεγαλύτερου, που διαθέτει και πολλά προβλήματα υγείας, είναι πώς στην περίπτωση του μεγαλύτερου αποδιοργανώνεται η πίεσή του, το ζάχαρό του κλπ οπότε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής θα χρειαστεί περεταίρω αντιμετώπιση από τον γιατρό του λόγω της συνοσηρότητας και όχι μόνο της απλής ίωσης.
Επίσης, κρούσματα γρίπης τουλάχιστον στην περιοχή μας δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέχρι στιγμής, κάτι που σημαίνει πως η παρουσία της γρίπης θα γίνει από το νέο έτος κυρίως, όταν δηλαδή κρυώσει πραγματικά ο καιρός. Τα ελάχιστα περιστατικά γρίπης που υπάρχουν δεν δημιουργούν γενικότερο πρόβλημα μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, καλό είναι ο κόσμος να έχει εμβολιαστεί για την γρίπη ή αν δεν έχει εμβολιαστεί να σπεύσει να κάνει το εμβόλιο με την πρώτη ευκαιρία. Οι ηλικιωμένοι καλό είναι επίσης να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, για τον πνευμονόκοκκο. Οι πνευμονίες το επόμενο διάστημα μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση. Δεν χρειάζεται πανικός, απεναντίας, χρειάζεται προσοχή, όπως επίσης δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση αντιβιοτικών για τις ιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή. Καλύτερα είναι να υπάρχει συνεννόηση με τον γιατρό, παρά να κάνουμε χρήση αντιβιοτικών χωρίς αποτέλεσμα».