Ειδήσεις

Συναγερμός στην Κύπρο: Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Πάφο- Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν πέντε κοινότητες – Βοήθεια από Ελλάδα

Κάτοικος της κοινότητας Ψάθι που εκκενώθηκε, κατήγγειλε ολιγωρία των αρχών: “Επαναλαμβανόμενο λάθος παύει να είναι λάθος αλλά ανικανότητα… Να παραιτηθείτε”.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πάφο, ανατολικά της κοινότητας Γιόλου. H φωτιά κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός και οι οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση των χωριών Ψάθι και Πολέμι, ενώ εκκενώνονται ακόμη τρεις κοινότητες: Πρόκειται για τις Χούλου, Λεμώνας και Κούρδακα.

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, κατοικίες έχουν υποστεί εκταταμένες ζημιές ενώ δύο άτομα τα οποία είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα εντοπίστηκαν ευτυχώς σώα.

“Ανικανότητα… Να παραιτηθείτε”

Στην την κρατική τηλεόραση της Κύπρου μίλησε κάτοικος της κοινότητας Ψάθι ο οποίος κατήγγειλε ολιγωρία των αρχών. Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής, “επαναλαμβανόμενο λάθος παύει να είναι λάθος αλλά ανικανότητα. Να παραιτηθείτε”.

Φωτιά στην Κύπρο
Φωτιά στην Κύπρο
Φωτιά στην Κύπρο

Ο κ. Ανδρέας συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει συντονισμός: “Δυστυχώς κινδύνεψαν οικογένειες, οι γονείς μας, τα παιδιά μας”. Τόνισε μάλιστα ότι οι γονείς του δεν μπορούσαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους: “Δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό μέσο από αέρος. Κάηκαν σπίτια”.

Βοήθεια από Ελλάδα και Ιορδανία στην κατάσβεση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στην Ιορδανία με τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα Β,’ ο πρόεδρος της Κύπρου κος. Χριστοδουλίδης ζήτησε την βοήθεια του Χασεμιτικού Βασιλείου για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάφο και ο βασιλιάς έδωσε αμέσως οδηγίες για την αποστολή πρόσθετων πτητικών μέσων στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, βοήθεια έστειλε και η Ελλάδα. Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη.

Related posts

Το Lockdown τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων το 2020 ξεπερνάει την εποχή της Τουρκοκρατίας – Ιερείς πάνε κρυφά σε σπίτια για να κοινωνήσουν πιστούς

4press

ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ζητά συνάντηση με Άδωνι Γεωργιάδη για ΒΙΟΠΑ

4press

ΠΑΤΡΑ: Λουκέτο σε κατάστημα εστίασης λόγω κορωνοϊού! Έκλεισε για 15 μέρες μεγάλο αρτοποιείο στο Ρίο

4press