Τεχνολογία & Επιστήμη

Σάκης Αρναούτογλου: Επείγουσα ανάγκη να επενδύσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη των πυρκαγιών

Την επείγουσα ανάγκη επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και νέες τεχνολογίες για την πρόληψη των πυρκαγιών τόνισε, με δήλωσή του, ο Σάκης Αρναούτογλου,

Αφορμή των δηλώσεων του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, οι τελευταίες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Κερατέα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, και κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι οι τελευταίες πυρκαγιές έχουν αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί επιτακτική τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το (ΑΙ) και οι σύγχρονες κάμερες στην ανίχνευση πυρκαγιών
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και την πρόβλεψη περιοχών υψηλού κινδύνου και να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πυρκαγιών με καινοτόμες λύσεις για έγκαιρη ανίχνευση, πρόβλεψη και καταπολέμηση.

Επίσης, αναφέρθηκε σε παραδείγματα που περιλαμβάνουν κάμερες τεχνητής νοημοσύνης για ανίχνευση καπνού και φλόγας, δίκτυα αισθητήρων για παρακολούθηση θερμότητας και ξηρασίας, ανάλυση δεδομένων για πρόβλεψη κινδύνου και μοντελοποίηση συμπεριφοράς πυρκαγιών. Επιπλέον, drones και ρομποτικά συστήματα βοηθούν στην ανίχνευση και καταπολέμηση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες περιοχές και μπορούν να παρέχουν άμεση και λεπτομερή εικόνα της κατάστασης επιτρέποντας στους πυροσβέστες να επέμβουν γρήγορα και με ακρίβεια. Με αυτές τις τεχνολογίες μπορούμε να μειώσουμε τις ζημιές και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου.

Κάλεσμα του Αρναούτογλου στην κυβέρνηση για επένδυση σε νέες τεχνολογίες
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να επενδύσουν άμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστασία των δασών μας και των κοινοτήτων μας είναι ύψιστη προτεραιότητα και χρειαζόμαστε ένα συντονισμένο και τεχνολογικά ενημερωμένο σχέδιο δράσης για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Τέλος ο κ. Αρναούτογλου δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρει άμεσα το θέμα της πρόληψης με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησής της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr

Related posts

Γονείς μηνύουν το TikTok μετά από τον θάνατο των παιδιών τους με το «blackout challenge»

4press

Εγκρίθηκε το Pfizer στις ΗΠΑ για τις ηλικίες 12-15 ετών

4press

ΟΤΑ: Δωρεάν WiFi από το Δήμο Περιστερίου

4press