Ειδήσεις

H Εφορία τσεκάρει.. καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, με τη χρήση του νέου συστήματος της ΑΑΔΕ, το οποίο σκανάρει όλες τις κινήσεις τους.

Το μάτι της εφορίας αποκτά πρόβαση διαρκείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και σε όλες τις κινήσεις που γίνονται. Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, με τη χρήση του νέου συστήματος της ΑΑΔΕ, το οποίο σκανάρει όλες τις κινήσεις τους. Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (Bank Account Nexus Crosscheck APPplication ή BANCAPP) το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο έλεγχος αφορά τόσο καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και δάνεια και θυρίδες.

Με το νέο σύστημα μέσα σε 48 ώρες η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν:

1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές.

2. Χορηγήσεις.

3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.

4. Πιστωτικές κάρτες.

5. Τραπεζικές θυρίδες.

6. Λογαριασμούς πληρωμών.

7. Προπληρωμένες κάρτες.

8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Related posts

Αυτός ήταν ο 41χρονος άνδρας που σκοτώθηκε στο ατύχημα του ΗΣΑΠ – Το «αντίο» της ομάδας του

4press

Θλίψη για τη Λουκία Σιμονοβίκη

4press

Δύο στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Διαμαντή Κανελλόπουλο

4press