Ειδήσεις

Στο Σύνταγμα οι φοιτητές σήμερα – Συλλαλητήριο ενάντια στις διαγραφές και τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφές φοιτητών και μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές δίνουν ραντεβού στις 10:00 στο Σύνταγμα για ένα μαζικό συλλαλητήριο αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφές αιώνιων φοιτητών αλλά και μέτρα αστυνόμευσης στο πλαίσιο της καταστολής των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια.

Τα μέτρα προβλέπουν αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξης βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων. Επίσης, προβλέπεται αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών, σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται αποκαταστήσει τη ζημιά. Αν δεν το πράξει, η οφειλή θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην εφορία. Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις προβλέπονται και για πρυτάνεις- αλλά και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- τα οποία «δεν ακούν τις υποχρεώσεις τους», όπως και όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.

Φοιτητικοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους και υψώνουν τις φωνές τους με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-«έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν. Η διαμαρτυρία εστιάζει στην πρόβλεψη για ανώτατο όριο φοίτησης, που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ενεργούς φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται για να στηρίξουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το νέο πλαίσιο ποινικοποιεί τη συλλογική δράση και την ελεύθερη έκφραση, καθώς προβλέπει αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις ακόμα και για απλή διατύπωση διαφορετικής γνώμης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος καταστολής αλλά χώρος ελευθερίας, γνώσης και κοινωνικής προόδου. Απαιτούμε μέτρα στήριξης, όχι διαγραφές. Το δίκαιο δεν φιμώνεται – κρίνεται στους δρόμους του αγώνα».

Μιλώντας στο Dnews οι φοιτητές τονίζουν ότι «Απαιτούμε μέτρα στήριξης και όχι διαγραφές, οι οποίες απειλούν χιλιάδες ενεργούς φοιτητές που εισήχθησαν ακόμα και το 2017-2018, είναι δηλαδή 24 και 25 χρονών! Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι βάζει τάξη στους καταλόγους από τους «αιώνιους φοιτητές» όταν στην πραγματικότητα βάζει στο λαιμό χιλιάδων φοιτητών τη θηλιά του ανώτατου ορίου φοίτησης, τη στιγμή που σπουδάζουν χωρίς καμία στήριξη, εργάζονται παράλληλα για να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών και βιώνουν τα αδιέξοδα της κατάστασης στα πανεπιστήμια. Καταγγέλλουμε τα αδιανόητα μέτρα καταστολής που στοχεύουν στον περιορισμό της αγωνιστικής δράσης. Με τα όσα απαράδεκτα προβλέπει, ποινικοποιεί τη συλλογική δράση, θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα την προφορική έκφραση διαφορετικής γνώμης αφού θα θεωρείται υποκίνηση σε «διατάραξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας» ενώ καταργεί ακόμα και το τεκμήριο της αθωότητας, αφού με μια απλή δίωξη μπορεί να επιβληθεί αναστολή σπουδών!».

Οι φοιτητές θα τιμωρούμαστε με αυστηρότερες ποινές ακριβώς λόγω της φοιτητικής μας ιδιότητας. Οποιαδήποτε ποινική δίωξη σε φοιτητή θα συνοδεύεται από την άμεση και αυτεπάγγελτη απώλεια της φοιτητικής του ιδιότητας για 2 χρόνια και σε περίπτωση οριστικής καταδίκης θα διαγράφεται οριστικά. Πρόκειται για κατάφορη καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Όποιος πρύτανης αρνηθεί να παίξει τον ρόλο του δικαστή απέναντι στους φοιτητές του απειλείται ό ίδιος με πειθαρχική δίωξη που μπορεί να φτάσει μέχρι και στην παύση του» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων.

Στους δρόμους οι φοιτητές – «Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο που θα στηρίζει τις ανάγκες μας»

Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των φοιτητών διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για «ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, της μάθησης, της επιστήµης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας. Της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού.Το δίκαιο δεν φιμώνεται και κρίνεται στους δρόμους του αγώνα!»

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των έντονων αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, μέλη ΔΕΠ, ακόμα και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και όχι τη στοχοποίηση των φοιτητών. Πέραν του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα οι φοιτητές δίνουν αντίστοιχο αγωνιστικό ραντεβού σε πολλές πόλεις της χώρας.

Related posts

Νέα Υόρκη: Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσει ξανά μετά από 20 χρόνια – Είχε καταστραφεί στην 11η Σεπτεμβρίου

4press

Ποιοι απαλλάσσονται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

4press

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

4press