Σε ένα από τα πιο απαιτητικά διαστήματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου δοκιμάστηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, καθώς μέσα σε μόλις δέκα ημέρες κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες από 400 πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες εκδηλώθηκαν υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, αποκάλυψε ότι το 90% των περιστατικών που οδήγησαν σε συλλήψεις αποδίδεται σε αμέλεια και προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο νέων πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε ότι το 90% των 274 συλλήψεων για εμπρησμούς οφείλεται σε αμέλεια των πολιτών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «περάσαμε ένα δύσκολο 10ήμερο, που επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι, πάρα πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, στις οποίες αντιμετωπίσαμε πάνω από 400 φωτιές σε αυτό το δεκαήμερο», σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να απασχολούν πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ο κ. Τουρνάς αναφέρθηκε στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν διαδοχικά από τις 28 Ιουλίου στην Πάρο, τη νότια Κρήτη και τη Βοιωτία, επισημαίνοντας ότι οι νέες δυσμενείς καιρικές συνθήκες έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη επιβαρυμένη επιχειρησιακή κατάσταση. Όπως σημείωσε, συνεχίζονται οι επίγειες περιπολίες, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ξεκινούν και οι εναέριες περιπολίες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποφυγής κάθε νέας έναρξης πυρκαγιάς, καθώς, όπως εξήγησε, συνυπάρχουν τρεις ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες: πολύ ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες που στα δυτικά θα φτάσουν τους 40 βαθμούς και στα ανατολικά τους 38-39 βαθμούς, καθώς και μεγάλη ποσότητα ξηρής καύσιμης ύλης.
«Έχουμε τα τρία στοιχεία που βοηθούν στην έναρξη και στην ταχεία εξάπλωση και εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι τις ενάρξεις», υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση για αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους.
Αναφερόμενος στο έργο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε ήδη 680 πρόστιμα. Έχουμε πάνω από 274 συλλήψεις, με αυτόφωρη διαδικασία», προσθέτοντας ότι «το 90% από αυτές τις περιπτώσεις είναι πυρκαγιές από αμέλεια. Το 10% περίπου είναι από πρόθεση».
Κλείσιμο
«Είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, όμως, κάνουν την ίδια ζημιά», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία ή ενέργεια ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. «Μια ενέργεια με αφέλεια ή με έλλειψη προσοχής την οποία θα κάνουμε, μπορεί να καταστρέψει το περιβάλλον, να καταστρέψει τις περιουσίες και να απειλήσει και την ζωή», ανέφερε.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τουρνάς στις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις κατά το προηγούμενο δεκαήμερο και ιδιαίτερα στην αδυναμία επιχειρησιακής αξιοποίησης των εναέριων μέσων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των ακραίων αναταράξεων.
Για τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο, επισήμανε ότι εναέρια μέσα απογειώθηκαν επανειλημμένα, ενώ διατέθηκαν Canadair από την Ελευσίνα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ρίψεις. «Τρεις μέρες οι φωτιές κάτω στο Ρέθυμνο, δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τα εναέρια μέσα», ανέφερε.
