Τέσσερις υποψηφιότητες σε εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνονται στις 11 που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026, η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ψηφοδελτίων της για τις εθνικές εκλογές του 2027.
Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει το γεγονός ότι τέσσερις από τις 11 υποψηφιότητες αφορούν την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, με δύο πρόσωπα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην Αχαΐα
Στην Αχαΐα ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του Ανδρέα Τσώκου και της Ευσταθίας Γιαννιά.
Και οι δύο διαθέτουν προηγούμενη εκλογική εμπειρία, καθώς είχαν συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την εκ νέου παρουσία τους στην εκλογική αναμέτρηση του 2027, καθώς το κυβερνών κόμμα προχωρά σταδιακά στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του.
Ανδρέας Τσώκος: «Μια νέα αρχή για την Αχαΐα» – Το μήνυμα για την υποψηφιότητά του
Με προσωπική δήλωση, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ανδρέας Τσώκος αναφέρεται στους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει για την Αχαΐα, δίνοντας έμφαση στην πολιτική εκπροσώπηση, τη λογοδοσία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο υποψήφιος βουλευτής ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ επισημαίνει ότι η Αχαΐα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, αλλά και εκκρεμότητες που απαιτούν αντιμετώπιση.
Στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι η πολιτική εκπροσώπηση προϋποθέτει ουσιαστική επαφή με τους πολίτες, γνώση των προβλημάτων και ανάληψη ευθύνης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανάγκη να καταστεί η Αχαΐα περισσότερο ελκυστική, με στόχο τη δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων εργασίας.


Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Τσώκου:
«Μια νέα αρχή για την Αχαΐα.
Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,
Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου στις επόμενες εθνικές εκλογές στην Αχαΐα, με τη Νέα Δημοκρατία.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.
Για μένα, η πολιτική εκπροσώπηση σημαίνει πρώτα απ’ όλα να ακούς. Να γνωρίζεις τα προβλήματα, να μιλάς καθαρά και να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Το κάνω πράξη άλλωστε αρκετά χρόνια, δίπλα σας.
Η Αχαΐα έχει δυνατότητες, αλλά και σημαντικές εκκρεμότητες που δεν μπορούν να περιμένουν. Αξίζει ουσιαστική παρουσία, συστηματική εργασία και λογοδοσία. Κυρίως όμως, αξίζει να γίνει ξανά ελκυστική, ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες αξιοπρεπείς και βιώσιμες δουλειές, για όλους.
Με αυτές τις αρχές ξεκινώ αυτή την προσπάθεια.
Με ευθύνη. Με δουλειά. Για την Αχαΐα».
Οι δύο υποψηφιότητες στην Αιτωλοακαρνανία
Αντίστοιχα, στην Αιτωλοακαρνανία ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι ο Βασίλης Φεύγας και η Χριστίνα Φούντζουλα.
Πρόκειται επίσης για δύο πρόσωπα που είχαν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το 2023.
Με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, το κόμμα γνωστοποιεί μέρος των επιλογών του για τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων.
Οι 11 υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν
Εκτός από τις τέσσερις υποψηφιότητες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ακόμη επτά ονόματα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αναλυτικά, οι υποψήφιοι είναι:
Αχαΐα: Ανδρέας Τσώκος, Ευσταθία Γιαννιά
Αιτωλοακαρνανία: Βασίλης Φεύγας, Χριστίνα Φούντζουλα
Αργολίδα: Ζώης Σταυρόπουλος
Α΄ Αθηνών: Φαίδρα Τσαλαχούρη
Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών: Άγγελος Χωριανόπουλος
Β΄ Πειραιώς: Γιώτα Τριγώνη
Β΄ Θεσσαλονίκης: Απόστολος Ανθόπουλος, Κατερίνα Ζιούτα
Καβάλα: Κωνσταντίνος Καλαντζής
Η προετοιμασία για τις εκλογές του 2027
Οι νέες ανακοινώσεις εντάσσονται στη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Στις επιλογές περιλαμβάνονται τόσο στελέχη που έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όσο και πρόσωπα που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα με το κυβερνών κόμμα.
Για τη Δυτική Ελλάδα, η σημερινή ανακοίνωση αφορά αποκλειστικά τις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Δεν περιλαμβάνεται υποψηφιότητα για την Ηλεία στη συγκεκριμένη ομάδα των 11 ονομάτων.
Οι ανακοινώσεις δεν αποτελούν την τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων, καθώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίων συνεχίζεται ενόψει του 2027.
