Πολιτική Χωρίς κατηγορία

Απολύτως (και) δικονομικά άκυρη η απόφαση της πλειοψηφίας

Είναι δεδομένο ότι όλες οι διαδικασίες της Βουλής υποχρεωτικά προβλέπονται ρητά από το Νόμο. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση για εξαίρεση δύο μελών της προανακριτικής δεν προβλέπεται από καμία διάταξη.

Σε κάθε περίπτωση όμως σύμφωνα με δικαστική πηγή η προσπάθεια να τεθούν εκτός της Επιτροπής οι δύο ορισμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές έχει και απόλυτη δικονομική ακυρότητα.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έστω και για λίγο εκτέλεσαν χρέη εισαγγελέα και έλαβαν γνώση είτε μέρους είτε του συνόλου της δικογραφίας. Τα πρόσωπα αυτά έχοντας ασκήσει εισαγγελικά καθήκοντα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κληθούν ως μάρτυρες με βάση το αρ. 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει ότι με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας δεν εξετάζονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο όσοι άσκησαν εισαγγελικά ή ανακριτικά καθήκοντα ή έργα γραμματέα της ανάκρισης στην ίδια υπόθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Προανακριτική Επιτροπή ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών και επομένως δεν είναι δυνατόν να κάνει αίτηση εξαίρεσης μέρους του εαυτού της.

Η δε αίτηση εξαίρεσης πάντοτε δικάζεται από Δικαστικό Συμβούλιο (δικαστές) . Επίσης Αίτηση Εξαίρεσης δεν προβλέπεται παρά μόνο μετά την άσκηση τυχόν δίωξης και δικάζεται είτε από Δικαστικό Συμβούλιο είτε από το Δικαστήριο.

Related posts

Διαμαντής Κανελλόπουλος: Ύδρευση από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου

4press

Κυνηγετική περίοδος 2019 – 2020: Πότε αρχίζει, τι ισχύει για το κυνήγι

4press

Σταϊκούρας: Κορυφαίος Ευρωπαίος Υπ. Οικονομικών της χρονιάς – Βράβευση από το The Banker των FT

4press