Πολιτισμός - Lifestyle

Πάτρα: 4 πελώριες σκάλες τοπόσημα -Από το 1873, ενώνουν την άνω με την κάτω πόλη [εικόνες]

Τέσσερα εμβληματικά σημεία της Πάτρας που ενώνουν την πόλη και έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία αναμένεται να αναγεννηθούν μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που έχει προγραμματίσει ο δήμος.

Οι τέσσερις σκάλες της Πάτρας
Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, που δεσπόζουν στην πόλη και ενώνουν το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, την παλιά πόλη και την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τη σύγχρονη πόλη.

Τέσσερα εμβληματικά σημεία της Πάτρας, που ενώνουν την πόλη και έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αναμένεται να «αναγεννηθούν» μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί οι σκάλες, αλλά και λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, παρουσιάζουν αφ΄ ενός σχετική επικινδυνότητα για όσους τις χρησιμοποιούν και αφ΄ ετέρου μη ενιαίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο και ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία της πόλης.

Εργα αποκατάστασης σε μνημεία της Πάτρας
Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη ιστορικού κέντρου Πατρών» και η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει σε περίπου ενάμισι μήνα. Σχετικά με το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 265.000 ευρώ, ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυικής Ελλάδας.

Το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 265.000 ευρώ, ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυικής Ελλάδας
Τοπόσημα της Πάτρας
Όπως αναφέρεται στο φάκελο προετοιμασίας του έργου, οι κλίμακες του ιστορικού κέντρου αποτελούν τοπόσημα της πόλης, στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της Πάτρας, ενώ πέραν του ότι εξυπηρετούν την λειτουργική σύνδεση της άνω με την κάτω πόλη της Πάτρας, χρησιμοποιούνται και ως χώροι πολιτιστικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων, καθώς και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.

Όσον αφορά στα οφέλη από την αποκατάσταση των κλιμάκων, επισημαίνεται ότι θα έχει άμεσες και βραχυ-μεσοπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην προστασία του τοπίου της πόλης. Επίσης, η ανακατασκευή των διατηρητέων κλιμάκων, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, να βελτιώσει τις υποδομές, να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και το ιστορικό κέντρο. Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να αναδείξει την περιοχή παρέμβασης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν νέο χώρο ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης πληθυσμού, να αναβαθμίσει το συνολικό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, να αναδείξει τον πολιτισμό της περιοχής παρέμβασης και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Οι πρώτες σκάλες κατασκευάστηκαν στην Πάτρα το 1873 και ήταν αυτές της οδού Πατρέως, οι οποίες ενώνουν την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την οδό Γερμανού που αποτελεί την κεντρική οδό της παλιάς πόλης
Η επίβλεψη των εργασιών θα γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων, ενώ οι υπό εκτέλεση εργασίες, όπως για παράδειγμα, υλικά, χρωματικές αποδόσεις κ.λ.π. θα λαμβάνουν έγκριση πριν την πραγματοποίησή τους από την αρχαιολογική υπηρεσία και στη συνέχεια θα επιβλέπονται από την ίδια υπηρεσία. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί, ότι στo πλαίσιo της μελέτης για το έργο, αναφέρονται όλες οι συμμορφώσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

Οι πρώτες σκάλες της Πάτρας κατασκευάστηκαν το 1873
Οι πρώτες σκάλες κατασκευάστηκαν στην Πάτρα το 1873 και ήταν αυτές της οδού Πατρέως, οι οποίες ενώνουν την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την οδό Γερμανού που αποτελεί την κεντρική οδό της παλιάς πόλης.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1886, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, οι οποίες ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως έχει αναδειχθεί τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου (Ιπποδρόμιο).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πιο εντυπωσιακές, αφού διακρίνονται ακόμα και από το παλιό λιμάνι. Διαθέτουν 193 σκαλιά και ενώνουν την περιοχή του κάστρου και του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου με το κέντρο της Πάτρας, ενώ προσφέρουν απέραντη θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Την ίδια χρονιά, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων που ενώνουν τον ομώνυμο πεζόδρομο με την πλατεία Ψηλών Αλωνίων. Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από διπλή κλίμακα που ξεκινά από ένα ημικυκλικό μπαλκόνι με θέα προς την πόλη της Πάτρας και τον Πατραϊκό κόλπο.

Related posts

Πάτρα: Βραβείο και αριστείο κοινωνικής προσφοράς στην Λούκα Κατσέλη

4press

Πείρος: Πλησιάζει η 4η Γιορτή Πορτοκαλιού

4press

Φωτο: Στο 31ο Πανελλήνιο συνέδριο γενικής Ιατρικής στην Κέρκυρα ο υποψηφ.Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας

4press