Συνεντεύξεις

Γλύτωσε χρήματα: Πώς θα μειώσεις τους λογαριασμούς στον καύσωνα του καλοκαιριού!

Έξυπνα tips που σου γλυτώνουν… χρήματα!

Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όχι μόνο κάνουν τεράστιο κακό στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές, αλλά κάνουν κακό και στην τσέπη σας.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών, οι λογαριασμοί του σπιτιού χτυπάνε κόκκινο.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας το καλοκαίρι και ταυτόχρονα να κάνετε καλό και στο περιβάλλον, καταναλώνοντας λιγότερο νερό και ενέργεια.

Ωμά γεύματα.

Το καλοκαίρι, μια από τις μεγαλύτερες οικιακές πηγές θερμότητας είναι ο φούρνος και γενικά κουζίνα.

Μαγείρεμα σημαίνει, πρώτον μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και δεύτερον, αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και, άρα, μεγαλύτερη χρήση του κλιματιστικού.

Έτσι, λοιπόν, τα κρύα γεύματα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα προσφέρουν πολλαπλά καλά. Δροσερές σαλάτες, σαντουιτσάκια, αλλαντικά, φρούτα και ξηροί καρποί είναι ιδανικές λύσεις για νόστιμα, θρεπτικά, αλλά και οικονομικά γεύματα.

Μειώστε τη χρήση κλιματιστικού.

Τα κλιματιστικό είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές το καλοκαίρι. Με λίγη πειθαρχία μπορείς να μειώσεις τη χρήση του και να μειώσεις και τους λογαριασμούς, αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 • Ανέβασε ένα βαθμό τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Για κάθε βαθμό που ανεβάζεις, κάνεις οικονομία γύρω στο 6%. Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα σους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.
 • Χρησιμοποίησε ανεμιστήρα μαζί με το κλιματιστικό. Ο δροσερός αέρας του κλιματιστικού διαχέεται στο δωμάτιο καλύτερα, υποβοηθώντας έτσι το κλιματιστικό, με αποτέλεσμα να δουλεύει λιγότερο.
 • Άνοιξε τα παράθυρα το βράδυ ώστε να δροσίσει με φυσικό τρόπο το σπίτι. Μάλιστα, είναι καλό να ανοίξεις παράθυρα που βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του σπιτιού για να κάνει ρεύμα.
 • Κλείσε τα πατζούρια και τις κουρτίνες την ημέρα, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, ώστε να κρατήσεις την ζέστη έξω.
 • Κλείσε τις πόρτες από χώρους που δεν χρησιμοποιείς και δεν υπάρχει λόγος να κλιματίζονται.
 • Μην ξεχάσεις να κάνεις σέρβις στο κλιματιστικό και να καθαρίσεις τα φίλτρα του, ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Λιγότερα φώτα.

Με τον ήλιο να δύει κατά τις 9 δεν υπάρχει λόγος να ανάβεις φώτα όλη μέρα. Εκμεταλλεύσου το φυσικό φως και άνοιξε τις κουρτίνες το απόγευμα. Επίσης, αντί να βουλιάζεις στο καναπέ βλέποντας τηλεόραση, μπορείς να απολαύσεις μια βραδινή βόλτα στη γειτονιά και στο πάρκο. Έτσι, δεν καταναλώνεις ρεύμα για τηλεόραση και φωτισμό, αλλά και έρχεσαι σε επαφή με τη γειτονία, βελτιώνοντας την κοινωνική σου ζωή.

Βγάλε τις συσκευές από την πρίζα.

Πολλές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα κι όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Βγάλε από την πρίζα τηλεοράσεις, τηλέφωνα, φορτιστές, ανεμιστήρες, τοστιέρες, πιστολάκια, laptop κτλ. Αυτό μπορείς να το κάνεις όλο το χρόνο.

Οικονομία στο νερό.

Η ξηρασία του καλοκαιριού δημιουργεί ανάγκες για περισσότερο πότισμα και η κατανάλωση νερού αυξάνετε, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά νερού να μειώνονται δραματικά. Οπότε είναι πολύ λογικό όλοι να προσπαθούμε να καταναλώνουμε λιγότερο νερό, για να βοηθάμε και το περιβάλλον και την τσέπη μας.

 • Μην αφήνεις το νερό να τρέχει όταν πλένεις πιάτα ή βουρτσίζεις τα δόντια σου.
 • Μην βάζεις πλυντήριο ή πλυντήριο πιάτων αν δεν είναι γεμάτο.
 • Κάνε οικονομία στο ντους.
 • Πότιζε τον κήπο και τις γλάστρες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Αν ποτίζεις το μεσημέρι το νερό θα εξατμιστεί γρήγορα.
 • Επίλεξε για τον κήπο σου φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό αναφέρει το tsemperlidou.

Πάρε το ποδήλατο.

Μπορείς να κερδίσεις έξτρα χρήματα, αν βάλεις το ποδήλατο στη ζωή σου. Αν η δουλειά σου είναι κοντά, μην παίρνεις το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά το ποδήλατο.

Ή μην πας με το αυτοκίνητο μέχρι το σταθμό του μετρό, που δεν μπορείς να βρεις και πάρκινγκ, αλλά πήγανε με το ποδήλατο. Έτσι θα γλυτώσεις βενζίνη, χρόνο, τα χρήματα του παρκινγκ και θα βελτιώσεις και την φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου.

Related posts

Αθηνά Τραχήλη: “Oι πολίτες έστειλαν μήνυμα αλλαγής”

4press

Tree Bar: Ένα εξωτικό beach bar διπλα στην πολη!

4press

O γεωπόνος Βασίλης Ζαφειρόπουλος στη 4press

4press