Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία. Σήμερα από το πρωί παραμένουν κλειστά 40 σχολεία σ’ όλη την Αχαΐα, ενώ χθες το αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων έφθασε τα 52, ανάμεσά τους και το Γυμνάσιο και Λύκειο Κάτω Αχαΐας.
Την ίδια ώρα, δεκάδες τμήματα ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο ΕΟΔΥ βλέποντας την εικόνα με τα απανωτά λουκέτα στα σχολεία έστειλε νέο επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αρκετά τμήματα αλλά και σχολικές μονάδες προστίθενται καθημερινά στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας με αυτά που μένουν κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού .
Η πλειονότητα των σχολικών μονάδων και τμημάτων στα οποία έχει μπει λουκέτο βρίσκονται στην Αττική, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά τμήματα και σχολεία τα οποία παραμένουν κλειστά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι κλειστές είναι όλες οι σχολικές μονάδες της Πέλλας έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας τμήματα σε λύκεια της Καστοριάς και των Τρικάλων.
Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρουσμάτων
Πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και στον ΕΟΔΥ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες.
Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ απέστειλε στις σχολικές μονάδες επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Δείτε αναλυτικά τις νέες οδηγίες:
Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:
- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19
Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
- Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν
- Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
- Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
- Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy… sto-spiti/).
Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
- Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
- Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
- Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida- ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).
