Ειδήσεις

Σαν κουρασμένη πόλη η Κοζάνη

Πρώτη μέρα εφαρμογής των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Κοζάνης λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, με εκατοντάδες πολίτες να βρίσκονται ήδη σε καραντίνα με κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο κέντρο της Κοζάνης, το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, υπήρχε περιορισμένη κίνηση από τους πολίτες, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης ήταν εμφανώς μειωμένη.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα

Πλήθος καταστημάτων αλλά και υπηρεσιών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως προβλέπεται από το Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4, όπου έχει περιέλθει η Π.Ε. Κοζάνης, ενώ τα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν από το πρωί της Παρασκευής εξυπηρετούν μόνο με υπηρεσίες take away και delivery.

Η πλειοψηφία των πολιτών που κινείται στην Κοζάνη φορά μάσκα, ενώ προβληματισμός επικρατεί κυρίως από τους γονείς για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων που αποφασίστηκε παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Χάρτη Ασφάλειας και Προστασίας, ο οποίος είναι αναρτημένος στο Covid19.gov.gr, για τις περιοχές που ανήκουν στο 4ο επίπεδο συναγερμού.

Η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς της Κοζάνης είναι έκδηλη, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτησή του με σχετική επιστολή, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης προς όλους τους επαγγελματίες.

Τα μέτρα που ισχύουν

Για τις επόμενες 14 ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εισέρχεται σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 -θα είναι η πρώτη κόκκινη περιοχή στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19-, το οποίο συνοδεύεται από μέτρα που παραπέμπουν σε lockdown και συγκεκριμένα: απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιοχής, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή συναθροίσεων, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης (επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο και ντελίβερι), κέντρων διασκέδασης, δικαστηρίων, αρχαιoλογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, κομμωτηρίων, συνεδρίων κ.ά.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία στις ακόλουθες επιχειρήσεις και υπηρεσίες:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση (επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα-take away, διανομής προϊόντων-delivery και drive-through)
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια/Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το lockdown 

Στην υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 65910-15.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση Β΄4566 για υπηρεσίες που δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες αναφέρεται ότι:

1. Στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω αποφάσεως δεν συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία των κάτωθι επιχειρήσεων: α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κ.λπ., β) φαρμακεία, γ) οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, ε) καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κ.λπ.), καθώς και των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που προβλέπονται με την ως άνω κοινή υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών, εκατέρωθεν, από και προς την Π.Ε. Κοζάνης προς άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

3. Οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ, δύνανται να διενεργούν εργασίες, συντήρησης, επισκευών κ.λπ.

Πηγή: kozanilife.gr, kozan.gr

Related posts

Δυτική Αχαΐα: Συνδυασμένη προσπάθεια για τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης

4press

Φωτιά: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια, Μεσσηνία – Σώθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο

4press

ΠΑΤΡΑ: 20χρονος συνελήφθη στο υπεραστικό ΚΤΕΛ με τη συνεργό του για μεταφορά ναρκωτικών

4press