Ειδήσεις

Μεσημεριανός εορτασμός με sms στο «6» – Μετά τις 22:00 η Αστυνομία θα σταματά όποιον κυκλοφορεί

Το μεσημέρι θα κοιμάται μάλλον ο κορωνοϊός

Επισημάνσεις στους πολίτες για το πως θα πρέπει να κινηθούν τις εορταστικές ημέρες έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι μετακινήσεις για τα τραπέζια παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα γίνονται με κωδικό μετακίνησης «6».

Έκανε νέα έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους, ενώ σε ότι αφορά τα μέτρα, αυτά θα αφορούν περισσότερους ελέγχους: «Για τις γιορτές σχεδιάζονται περισσότεροι έλεγχοι και όχι άλλα μέτρα. Τα πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με την τήρηση των υφιστάμενων. Όποιος για παράδειγμα κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία, με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους».

«Επανεξέταση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου»

Για τα τεστ και το αν ο ΕΟΔΥ έχει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων, τόνισε: «Η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown. Ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».

Για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε: «Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Για τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς σε ότι αφορά το εμβόλιο, είπε πως «αν είναι γυναικολόγος ή ορθοπεδικός, τότε καλά κάνει και ρωτάει τον επιδημιολόγο. Έχει σημασία η ενημέρωση, γι’ αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση. Ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή».

Για τον εμβολιασμό και την κατάσταση που προέκυψε με τις λιγότερες δόσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες τις χώρες. Σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».

Και συνέχισε: «Το κρίσιμο είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει. Θα τσεκαριστεί τις επόμενες μέρες κι ελπίζουμε να δουλέψει. Πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει. Αισιοδοξώ ότι από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις μονομερούς παραγγελίας εμβολίων από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

Τέλος, αναφέρθηκε και στα οικονομικά: «Όλα τα χρόνια της κρίσης έπεσε το εισόδημα. Η πανδημία ήταν ένα τροχοπέδη κι έτσι πάμε πίσω από την ανάκαμψη. Το Κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Σχετικά με τη δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα τα επιδόματα, είπε πως δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής τους.

Related posts

Πώς θα λειτουργήσει το click away και το click in shop

4press

Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826 – Η πείνα των πολιορκημένων

4press

Επίθεση με βιτριόλι -Εξελίξεις: Ενταλμα σύλληψης για την ύποπτη

4press