Μουσικά Άρθρα Χωρίς κατηγορία

Τι είναι η πιανιστική προπαιδεία;

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη – Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Η μουσική τα τελευταία χρόνια έχει ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών, τα οποία ξεκινούν τις μουσικές σπουδές τους από πολύ μικρά. Η μουσικοκινητική αγωγή απευθύνεται πλέον και σε βρέφη και ως εκ τούτου μειώνεται ηλικιακά ο μέσος όρος που ένα παιδί ξεκινάει να μαθαίνει ένα μουσικό όργανο. Είναι όμως σωστό τα παιδιά να ξεκινούν τις μουσικές σπουδές τους σε τόσο μικρή ηλικία;

Σύμφωνα με έρευνες, όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ατόμου που ασχολείται με τη μουσική, τόσο καλύτερα μαθαίνει, έχοντας έτσι την ικανότητα να κάνει περισσότερα πράγματα. Ας μην ξεχνάμε πως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί και τεχνικές δεξιότητες. Επομένως, τα «εύπλαστα» χέρια ενός μικρού παιδιού μπορούν να δουλευτούν καλύτερα, έχοντας θεαματικά αποτελέσματα μελλοντικά. Έπειτα, οι μουσικές σπουδές είναι σαν ένα δεύτερο σχολείο το οποίο χρειάζεται χρόνο και κόπο μέχρι να ολοκληρωθεί. Οπότε αν κάποιος αποφασίσει να μάθει ένα μουσικό όργανο σε μεγάλη ηλικία είναι πιθανότερο να ασχοληθεί ερασιτεχνικά και όχι επαγγελματικά με αυτό.

Στον αντίποδα, αν η ηλικία ενός παιδιού που ασχολείται με ένα μουσικό όργανο είναι υπερβολικά μικρή, παραμονεύει ο κίνδυνος να δυσκολευτεί στη συγκέντρωση ή τη μελέτη ή να βαρεθεί ευκολότερα και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα. Έτσι, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σωστή ηλικία για ένα παιδί, αλλά σωστή μέθοδος διδασκαλίας.

Γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τα μαθήματα πιανιστικής προπαιδείας, τα οποία αφορούν παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Η διδασκαλία του πιάνου πραγματοποιείται σε συνδυασμό με βιωματικά παιχνίδια, τα οποία κάνουν την απομνημόνευση της μουσικής ορολογίας πιο εύκολη. Επιπλέον, γίνεται χρήση διαφόρων εξάρτημάτων όπως LEGO ώστε να αποκτήσει ένα παιδί τεχνικές γνώσεις παίζοντας και τέλος το ρεπερτόριο των κομματιών είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να χρειάζεται ελάχιστη μελέτη στο σπίτι.

Εκτός από τα μαθήματα στους μικρούς μου φίλους, το Σάββατο 16/1/2021 και ώρα 17:00-19:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο μέσω Skype για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στο οποίο θα αναλύονται περισσότερες ιδέες και παιχνίδια πιανιστικής προπαιδείας για μαθήματα γεμάτα χαρά και δημιουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο mariaelenhk@gmail.com ή στο 6957 738733.

Related posts

Βγάζουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό 200 πρόβατα για χρέη ύψους 3.800 ευρώ στον ΕΦΚΑ

4press

Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι:Η ιστορία & οι προοπτικές του μοναδικού κτήματος- ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

4press

Η Ασπασία Καρέλα εκφράζει τη διάθεση της για ουσιαστική προσφορά

4press