Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις θα ανακοινώνονται την ίδια μέρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Παράλληλα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Dnews, Γιάννη Χρηστάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης τόνισε κάθε εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγούνται το άνοιγμα ή το κλείσιμο εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Από εδώ και πέρα, κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων όπου θα εισηγούνται κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση των μέτρων για την πανδημία, ενώ την ίδια μέρα θα γίνονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Αναφερόμενος στα σχολεία και απαντώντας σε ερώτηση του Dnews, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης τόνισε πως κάθε Παρασκευή θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους λοιμωξιολόγους και οι οποίοι θα εισηγούνται το άνοιγμα ή το κλείσιμο των σχολείων.
H παραπάνω απόφαση έχει πυροδοτήσει το κλίμα καθώς οι πολίτες είναι στα όρια τους. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεκινούν να πηγαίνουν σχολέιο, να προσαρμόζονται και στη συνέχεια να σταματούν. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά δεν μπορούν να είναι μπροστά στις οθόνες δέκα ώρες την ημέρα, αλλά και τα μαγαζιά να παραμένουν κλειστά ενώ θα μπορούσαν να δουλεύουν αλλά με μειωμένο αριθμό πελατών στο εσωτερικό χώρο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης “Ελευθερία”», τόνισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην πρώτη του εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς και ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί αν είναι γραμμικές.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις μου για τον τρόπο που βλέπω τα νέα μου καθήκοντα. Έτσι θα γνωρίζετε κι εσείς τι μπορείτε να περιμένετε από μένα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Χωρίς μεγάλα λόγια που άλλωστε όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά ότι τα απεχθάνομαι». Τόνισε στο πλαίσιο αυτό ότι αν και η θέση του είναι συνυφασμένη με την πολιτική επικοινωνία «την αντιλαμβάνομαι και ως θεσμική αρμοδιότητα. Βαθιά πολιτική. Κι αυτό γιατί η επικοινωνία των κυβερνητικών αποφάσεων και θέσεων οφείλει να εγγυάται την έγκυρη, διαφανή και επίκαιρη πληροφόρηση των πολιτών». Όπως χαρακτηριστικά είπε «Πρόκειται για συνταγματικό καθήκον», το οποίο διεκπεραιώνεται με την αρωγή και τη συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου. Επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν χαρακτηριστεί απ’ τη Δικαιοσύνη ως «οι φρουροί της δημοκρατικής νομιμότητας».
Ο κ. Ταραντίλης τόνισε στο σημείο αυτό ότι σέβεται και τιμά το καθήκον των δημοσιογράφων απέναντι στο λειτούργημά τους και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού να είναι διαθέσιμος απέναντί τους για τις ανάγκες και της δικής τους έγκυρης, διαφανούς και επίκαιρης δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι η εκπλήρωση των καθηκόντων μου στην πληροφόρηση των πολιτών — καθώς τέμνεται με τα δικά σας καθήκοντα — απαιτεί μια συνεργασία θεμελιωμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αντεπεξέλθω σε αυτή την ανάγκη».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ο κ. Ταραντίλης είπε:
-Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Λισαβόνα για διαβουλεύσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει από την 1η του χρόνου την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σε λίγο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή και, στη συνέχεια, την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
Στις 14:25 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, António Costa. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
-Αύριο ο ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου».
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.
Όπως φαίνεται στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.
