Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός.
E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη της μουσικής και της ζωγραφικής. Πολλοί και μεγάλοι ζωγράφοι χρησιμοποίησαν τη μουσική ως γνώμονα για τα έργα τους. Σύμφωνα με έρευνες μια ευχάριστη μουσική κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής, οδηγεί στη δημιουργία ενός πίνακα ο οποίος αποτελείται από θερμά χρώματα, δηλαδή το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί κτλ. Στον αντίποδα, ένα πιο αργό ή στενάχωρο μουσικό έργο, αποτυπωνόταν στο χαρτί μέσα από ψυχρά χρώματα όπως μπλε, πράσινο, μωβ κτλ.

Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Ά, Β´ και Γ´ δημοτικού και έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος καλλιτέχνης, μουσικός ή ζωγράφος, ώστε να επηρεαστεί η ζωγραφιά του από τη μουσική ή και το αντίστροφο. Ο σκοπός της έρευνας είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη μέσα από τα διάφορα παρακλάδια της. Τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο, ώστε να καταλάβουν πως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στα παραπάνω αυτά στοιχεία. Επιπλέον, με μέσω αυτού του «πειράματος» ενισχύεται η αντικειμενική σκέψη του ατόμου καθώς ανακαλύπτει κοινά συμπεράσματα από διαφορετικά «μονοπάτια».

Είστε έτοιμοι να κάνετε το δικό σας πείραμα; Ως μουσικός θα σας προτείνω 4 κομμάτια τα οποία εσείς μπορείτε να συνδυάσετε στο μυαλό σας με ένα ή και περισσότερα χρώματα και γιατί όχι; Να φτιάξετε το δικό σας πίνακα ζωγραφικής.

Καλή διασκέδαση!
