Μουσικά Άρθρα

4 + 1 τρόποι για να εντάξετε την κλασική μουσική στη ζωή των παιδιών σας

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Ο σπουδαίος ρόλος της κλασικής μουσικής στη ζωή των παιδιών έχει γίνει αντιληπτός από ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών οι οποίοι είναι πρόθυμοι να  την εντάξουν στην καθημερινότητας τους και στην παιδιών τους. Πολλοί όμως αναρωτιούνται με ποιους τρόπους μπορούν να παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα ακούσματα στα παιδιά τους αβίαστα και χωρίς να χάσουν τον ενδιαφέρον τους. Παρακάτω ακολουθούν 5 τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την κλασική μουσική σαν παιχνίδι.

  1. Ακούστε κλασικά κομμάτια μαζί με τα παιδιά σας.

Σε προηγούμενα άρθρα έχει αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος της μουσικής στη ζωή των παιδιών ακόμα και από τη βρεφική ηλικία. Μην περιμένετε όμως ένα μικρό παιδί να ακούσει από μόνο του μουσική αν εσείς δεν του δώσετε το ερέθισμα να το κάνει. Επιλέξτε ευχάριστα και γνωστά κομμάτια (συχνά χρησιμοποιείται η κλασική μουσική σε κινούμενα σχέδια, βρεφικά παιχνίδια, διαφημίσεις κτλ) και παίξτε, διαβάστε ένα παραμύθι ή χορέψτε μαζί του.

2. Βάλτε την κλασική μουσική στις καθημερινές ρουτίνες των παιδιών σας.

Ακόμα και τις στιγμές που οι γονείς δε θα μπορούν να συμμετέχουν στα παιχνίδια των παιδιών, η κλασική μουσική μπορεί να υπάρχει ενώ εκείνα τρώνε ή κάνουν μπάνιο. Με αυτό τον τρόπο, τα ακούσματα γίνονται βιώματα για τα παιδιά ασυναίσθητα και χωρίς κανένα κόπο.

3. Κάντε την κλασική μουσική «παιχνιδάκι».

Προσπαθήστε να φτιάξετε το δικό σας τραγουδάκι ή την ιστορία σας βάζοντας λόγια στα ορχηστρικά κλασικά κομμάτια. Παράλληλα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με τις αντίστοιχες χειρονομίες, βοηθώντας τα παιδιά σας να αγαπήσουν την κλασική μουσική και να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους παίζοντας.

4. Γνωρίστε τα μουσικά όργανα και προτρέψτε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με αυτά.

Μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας επάνω σε γνωστά έργα όπως ο «Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, «το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν – Σανς ή σε έργα του Αντώνιο Βιβάλντι όπως οι «4 εποχές». Ταυτόχρονα, η συμμετοχή των παιδιών σας σε προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής ή πιανιστικής προπαιδείας αυξάνει τις γνώσεις τους επάνω στη μουσική οργανογνωσία.

5. Παρακολουθήστε συναυλίες.

Ακούγοντας και βλέποντας ταυτόχρονα τα μουσικά όργανα, δημιουργείται μια καλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα στο μυαλό των παιδιών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον τους γύρω από το είδος της μουσικής που παρακολουθούν. Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ο ήχος από έναν άνθρωπο είναι σίγουρα πιο εντυπωσιακός από ένα cd. Επομένως, σε κάθε ευκαιρία φροντίστε να συνδυάζετε την ψυχαγωγία σας με τη γνώση των παιδιών σας μέσα από τις ορχήστρες των συναυλιών.

Εφαρμόζοντας τους παραπάνω τρόπους θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και τα οφέλη της.

Related posts

Γιατί είναι σημαντικό για γνωρίζει ένα παιδί το όνομά του;

4press

«Τι Τι Τα: Οι Μαγικές Νότες του Δάσους»

4press

Μύρωνας Στρατής και Μιρέλα Πάχου στήνουν live party στον «Σταυρό του Νότου Plus»

4press