Επικαιρότητα

Στον “παλμό” της επικαιρότητας – Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Η ποιότητα της ζωής  μας είναι  το αποτέλεσμα των ιδεών μας

Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε σχεδόν σαν το νερό. Μιας και η 25η Μαρτίου τιμήθηκε δεόντως, 200 χρόνια άλλωστε είναι αυτά από τη ημέρα της Επανάστασης.

Εν μέσω κορονοϊού  η παγκόσμια κοινότητα τίμησε την γαλανόλευκη, κτήρια και μνημεία  σ’ ολόκληρο τον κόσμο  ντύθηκαν με τα ελληνικά χρώματα. Στο  Βέλγιο, το χαρακτηριστικό άγαλμα Manneken Pis ντύθηκε  τσολιάς, η Όπερα του Σίδνεϋ φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της γαλανόλευκης, με το γαλάζιο της χώρας μας πλημμύρησαν   οι καταρράκτες του Νιαγάρα … το google doodle ήταν  αφιερωμένα στο 1821. Ενώ η μπάντα  ενός  τμήματος του αμερικανικού στρατού, τραγούδησε τον «Χορό του Ζαλόγγου» στα ελληνικά με εξαιρετική προφορά. Και στο τέλος,  η εντυπωσιακή παρέλαση μπροστά στο σύνταγμα το πρωί της 25ης Μαρτίου, με τους υψηλούς προσκεκλημένους να ξεχωρίζουν.

Μια παρέλαση που θα μείνει εγχάρακτη στη μνήμη όλων μας,  λόγω των 200 χρόνων και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με τον covid-19. Τα παρελκόμενα πολλά στο γεύμα που παρέθεσε η Προεδρεία της Δημοκρατίας στους υψηλούς προσκεκλημένους την παραμονή της 25ης Μαρτίου, από τη συγκίνηση του Πρίγκιπα της  Ουαλίας όπου  έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον Εθνικό μας Ύμνο. Έως τη συνάντηση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Π. Πικραμένο, με έκδηλη την  Αμηχανία του πρώτου προς τον δεύτερο συνδαιτυμόνα,  τον οποίο  ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίωξε με μανία κατά τη φάση εκτέλεσης της σκευωρίας Novartis.   Τελικά οι δύο άντρες  βρέθηκαν εκείνο το βράδυ ο ένας απέναντι στον άλλον,  έτρωγαν  και μιλούσαν για τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου και για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στις ανεξάρτητες αρχές.  

Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη την 25η Μαρτίου  η  συγκίνηση του Πρίγκιπα  Κάρολου  της Ουαλίας   κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου    στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Όπως και   το γεγονός ότι μια λευκή κουβέρτα  κάλυψε τα πόδια της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Μπορεί να  εκφράστηκε η  απορία, πως η Αϊτή που   ήταν η πρώτη χώρα στον πλανήτη η οποία αναγνώρισε τον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 δεν παρέστη στις εκδηλώσεις των 200 χρόνων. Απάντηση στο ερώτημα υπάρχει,  λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα της καραϊβικής και λόγω της αρχής πως καμία χώρα δεν πρέπει να νομιμοποιεί δικτάτορες, η χώρα μας  δεν κάλεσε  κάποιον εκπρόσωπο από την Αϊτή ακόμα και αν χαρακτηριστεί ως ιστορικό λάθος. Όλα καλά και ανθηρά που λέει και ο Βουτσάς στην ελληνική ταινία, εκείνο όμως που πέρασε στα ψιλά, λες και ξεθώριασε από την ιστορική μνήμη είναι πως όλα ξεκίνησαν από τα Καλάβρυτα, η Αγία Λαύρα θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων, κι όμως δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή και επισημότητα. Ας ελπίσουμε στην πορεία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια τα Καλάβρυτα να έχουν ξεχωριστή θέση.

Και ενώ,  η Ελλάδα γιόρταζε τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας  η Τουρκική λύρα έπαιρνε την κατιούσα, τα προβλήματα πολλά στην γειτονική χώρα και ο κόσμος σε απόγνωση, μια και έχουν εξαφανιστεί από τα super market ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, στη Διώρυγα Σουέζ  14 ρυμουλκά δίνουν μάχη  προκειμένου να αποκολλήσουν το  Το «Ever Given», το οποίο είναι σφηνωμένο με αποτέλεσμα  να μπλοκαριστούν 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών την ημέρα  ή αλλιώς 400 εκατομμύρια δολάρια την ώρα, ενώ γίνεται λόγος εξαιτίας αυτού για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην  παγκόσμια αγορά.

Τέλος, προ των Πυλών είναι  τα self test τα πρώτα 10 εκατ. θα διανεμηθούν στα φαρμακεία στις αρχές Απριλίου. Ως την άλλη εβδομάδα καλό κουράγιο!  

Related posts

Με την υποστήριξη της ΠΔΕ ο 1ος Ποδηλατικός Γύρος Πάτρας

4press

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας στις 29 Μαρτίου κατά του νόμου Χατζηδάκη

4press

Τέλος χρόνου για την αίτηση παραίτησης 8.000 εκπαιδευτικών – Ποιοι υποβάλλουν έως αύριο

4press