Τεχνολογία & Επιστήμη

Οι πετυχημένοι των startups επιχειρήσεων δεν είναι αποκλειστικά 20άρηδες

Υπάρχει ένα στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο πίσω από κάθε επιτυχημένη startup βρίσκεται ένας πιτσιρικάς ιδρυτής. Φταίει ίσως και το γεγονός ότι ο Στιβ Τζομπς ήταν 21 ετών όταν συνίδρυσε την Apple, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν 19 όταν παράτησαν το Χάρβαρντ για να δημιουργήσουν την Microsoft και την Facebook αντίστοιχα.

Ερευνα αποδεικνύει ότι οι πιο επιτυχημένες εταιρείες συνήθως δεν ιδρύονται από 20άρηδες και εφήβους, αλλά από ανθρώπους που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

Αναλύοντας τις startups που έχουν αποκτήσει αξία 1 δισ. δολαρίων και πάνω τα τελευταία 15 χρόνια, οι συντάκτες του βιβλίου «Super Founders: What Data Reveals About Billion-Dollar Startups» διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία που είχαν οι ιδρυτές τους όταν τις δημιούργησαν ήταν τα 34 χρόνια.

«Υπάρχουν πράγματι πολλοί επιτυχημένη 20άρηδες ιδρυτές startups που αξίζουν δισεκατομμύρια. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι», γράφει ο συντάκτης του βιβλίου και εταίρος της εταιρείας venture capital DCVC, Αλί Ταμασέμπ.

Πραγματικά, ο Τζεφ Μπέζος και ο Ίλον Μασκ ήταν 30άρηδες όταν ίδρυσαν τις πιο επιτυχημένες τους εταιρείες, μέσω των οποίων κατάφεραν να γίνουν οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας.

Μελέτη την οποία είχε πραγματοποιήσει πριν από τρία χρόνια το American Economic Review: Insights, αναλύοντας μία λίστα με τις 1.700 ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμερικανικές επιχειρήσεις, είχε διαπιστώσει ότι η μέση ηλικία ενός επιτυχημένου ιδρυτή startup είναι τα 45 χρόνια.

«Οι πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι θα κάνουν σπουδαία πράγματα ακόμα και όταν είναι νέοι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουν ακόμα καλύτερα πράγματα όταν θα είναι πιο μεγάλοι», εξηγεί ο Πιερ Αζουλαΐ, καθηγητής του Sloan School of Management στο Massachusetts Institute of Technology. Άλλωστε, το πιο επιτυχημένο από τα προϊόντα της Apple, το iPhone, δημιουργήθηκε όταν ο Στιβ Τζομπς ήταν 52.

Στην έρευνά του, ο Ταμασέμπ διαπίστωσε ότι πολλοί από τους κορυφαίους επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την εμπειρία που συσσώρευσαν στην καριέρα τους, πριν να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία. Για παράδειγμα, ο δημιουργός της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom και ιδρυτής της Zoom Video Communications Inc, Έρικ Γουάν, ίδρυσε την εταιρεία του στα 41, αφότου αποχώρησε από την υψηλόβαθμη θέση του στη Cisco Systems.

Και ο συνιδρυτής της WhatsApp Γιαν Κουμ, δημιούργησε την εφαρμογή μηνυμάτων όταν ήταν 32 ετών, αφότου είχε δουλέψει για μία δεκαετία στην Yahoo.

Related posts

Τι παθαίνει το σώμα μας στο διάστημα; Μετά από έναν χρόνο γυρνάς άλλος άνθρωπος 

4press

e-Λαχαναγορά: Online αγορές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

4press

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης καταλαβαίνει από φωτογραφίες τί… ψηφίζεις

4press